Najnowsze wiadomości

29 kwietnia 2024 5:04

Cabernet Sauvignon, Pinot Noir Merlot, Syrah czy Merlot? Która odmiana czerwonych winogron jest dla Ciebie najlepsza?



Czerwone wina mogą być produkowane z tak wielu różnych alkoholi, że niemal niemożliwe jest zliczenie ich wszystkich. Niektóre trunki powstają tylko z jednego szczepu, inne zaś z połączenia kilku. Dowiedz się więcej o winach Warto przyjrzeć się owocom, z których powstały. Poznaj najpopularniejsze odmiany winogron, z których robi się czerwone wino!

Jak powstaje czerwone wino Oto najpopularniejsze odmiany winorośli

Podczas gdy czerwone wina są podobne do białego wina, istnieje jedna kluczowa różnica. Czerwone wino fermentuje ze skórkami winogron i sokiem w zbiorniku lub kadzi. Wina białe są tłoczone przed fermentacją, oddzielając sok od skórek.

Czerwone wino powstaje, gdy skórki stykają się z sokiem. Drożdże przetwarzają cukier w alkohol. Miąższ jest głównym składnikiem, który nadaje winom czerwonym kolor. Jednak to skórki są najważniejszym składnikiem.

Późnym latem lub wczesną jesienią czerwone winogrona są gotowe do zbioru. Następuje to kilka tygodni po tym, jak niedojrzałe, białe winogrona zmieniają kolor na ciemnoczerwony lub niebiesko-czarny w okresie zwanym veraison.
Moszcz jest połączeniem soku, skórek i pestek. Moczenie na zimno jest metodą stosowaną przez winiarzy do ekstrakcji koloru i związków smakowych ze skórek. Pozwala to na dojrzewanie alkoholu przed schłodzeniem.

Cabernet Sauvignon - Królowa czerwonych winogron

Jest to chyba najbardziej znany szczep na tej liście. Bordeaux jest ojczyzną Cabernet Sauvignon, który jest wszystkim dobrze znany. Winogrona te można również znaleźć w Napa Valley, australijskim obszarze winiarskim Coonawarra. Oba te regiony są zaciekłymi konkurentami w produkcji francuskiego wina.

Owoce te rozwijają się w chłodniejszych, wilgotnych obszarach i często mają ciemnoczerwony kolor. Mają umiarkowaną kwasowość, wyrazisty smak i wiele tanin. Dzięki temu można z nich robić świetne wina wytrawne.
Wina Cabernet Sauvignon charakteryzują się aromatami czarnej porzeczki, imbiru i jeżyny.

Pinot Noir - Wytrawny, czerwony szczep

Kieliszek Pinot Noir jesienią to przyjemność, która spodoba się każdemu. Winogrono to należy do ogólnej rodziny Pinot, do której należą również Pinot Gris i Pinot Blanc. Najwięcej plantacji posiada region winiarski Burgundia we Francji. Ciekawostką jest, że Pinot Noir powstał w dwóch wioskach tego regionu, w każdej niezależnie i jednocześnie. Dzięki temu powstały dwie odmiany winogron, które znacząco się od siebie różniły. Niektóre wina Pinot Noir mają zupełnie inne aromaty.

Ponadto dobrze jest wiedzieć:Dowiedz się więcej o najlepszych odmianach winogron, które możesz uprawiać w Polsce.

Ludzie na całym świecie kochają złożoność i wszechstronność win Pinot Noir. Jest ono tak znane, że można je znaleźć w wielu miejscach, w tym w Oregonie, Niemczech, RPA i Sonomie.

Aromaty truskawek, wiśni i malin są typowe dla młodego Pinot Noir. Aromaty te bledną w starszych trunkach, by zostać zastąpione przez wyraźne nuty wanilii i przypraw.

Merlot - czerwony szczep pochodzący z Bordeaux.

Merlot, choć mniej znany niż dwa powyższe, jest kolejną odmianą winogron, która ma swoje korzenie w Bordeaux. Saint-Emilion jest najlepszym miejscem do zapamiętania tego winogrona, ponieważ jest to najczęściej uprawiane winogrono w tym regionie.

Merlot znany jest z ciemnoniebieskich owoców, które wykorzystuje do produkcji wysokiej jakości win oraz w wielu mieszankach.

Winogrona Merlot są bardziej wrażliwe na środowisko niż winogrona Cabernet, ale mają jedną zaletę: dojrzewają dwa tygodnie wcześniej niż winogrona Cabernet. Wielu właścicieli winnic na całym świecie uważa winogrona Merlot za ważne ze względu na ich zdolność do szybszego dojrzewania.

Winogrono to produkuje wina, które mają owocowe aromaty, takie jak wiśnia, śliwka i jagoda.

Syrah, (Shiraz) - winogrono, które jest bardzo popularne na świecie

Syrah, czyli shiraz w Nowym Świecie, to jedna z najszlachetniejszych odmian czarnych winogron. Powstaje z niego wiele wysokiej klasy, wielowiekowych win.

Ojczyzną odmiany winogron Syrah jest Dolina Rodanu w południowo-wschodniej Francji. Jednak jest to naprawdę międzynarodowa odmiana winogron. Syrah jest bardzo popularny w Nowym Świecie. Obecnie jest niezwykle popularny w Chile, RPA i Nowej Zelandii, a także w Australii, Kalifornii i stanie Waszyngton.

Czego można się spodziewać? Ma bogate aromaty jeżyny, śliwki i czarnej porzeczki. W cieplejszych rejonach pojawiają się również nuty korzenne, kawowe i lukrecji.

Cabernet Franc - to winogrono pochodzące z Doliny Loary

Cabernet franc, znany również jako "cab franc", jest francuskim czerwonym winogronem. Występuje we wszystkich głównych obszarach produkcji wina na całym świecie. Często jest mieszany z innymi odmianami, chociaż w niektórych regionach cabernet franc może być produkowany jako wino jednoodmianowe.

Cabernet franc jest tolerancyjny na zimno i może dojrzewać we wszystkich regionach. Balans pomiędzy czerwonymi owocami i ziołami, a także pieprzną ziemistością jest tym, co definiuje wina cabe franc. Odmiana ta ma średnio wysoką kwasowość i daje delikatne, orzeźwiające i aromatyczne wina.

W aromacie wyczuwalne są czerwone owoce, takie jak wiśnia, truskawka i malina.

Wybierz wino z wyjątkowych odmian aromatycznych!

Czy jesteś miłośnikiem wina? Warto wiedzieć, które odmiany owoców są najbardziej wartościowe. Każda z nich jest wyjątkowa i posiada różnorodne smaki, których zdecydowanie warto spróbować. Masz ochotę spróbować?

O alkoholach

Wszystko na temat alkoholi, które warto znać!