Najnowsze wiadomości

21 lutego 2024 14:52

Małe i duże gorzelnie rolnicze. Dowiedz się więcej o polskim sektorze gorzelniczym.



Polskie gorzelnie rolnicze to część polskiej historii. To one przez ponad 100 lat odpowiadały za produkcję większości alkoholu, który był sprzedawany w naszym kraju. Jak wygląda sytuacja w dzisiejszych czasach? Czy tradycyjne gorzelnictwo nadal ma się dobrze, czy może jest wypierane przez industrializację? Dowiedz się!!!

Co to jest gorzelnia rolnicza?

Gorzelnie rolnicze różnią się od dużych zakładów przemysłowych produkujących alkohol na masową skalę. Są to zazwyczaj niewielkie zakłady zatrudniające mniej niż kilkanaście osób. Tradycyjne gorzelnictwo nastawione jest na lokalny rynek i wykorzystuje lokalne składniki. Nadmierna produkcja mogłaby okazać się nieopłacalna.

Co to znaczy kraft spirytusowy? Czy alkohol rzemieślniczy to premium czy tylko bimber?

Alkohol etylowy jest wytwarzany z ziemniaków, zboża i innych składników. Jest to tak zwany surowy spirytus gorzelniczy, który zawiera około 92% alkoholu.

Według Związku Gorzelni Polskich (ADP) gorzelnia rolnicza to taka, która produkuje mniej niż 5 mln litrów spirytusu rocznie i to głównie ze zboża. Nie jest to jednak polskie prawo.

Produkcja na małą skalę z wykorzystaniem lokalnych surowców Można powiedzieć, że gorzelnictwo rolnicze jest pierwowzorem dla nowoczesnych zakładów kraftowych. Choć jest to znaczne uproszczenie, to jednak zawiera prawdę.

Jak wygląda proces produkcji alkoholu w gorzelni rolniczej?

  1. Pierwszym krokiem jest stopienie surowca pod wysokim ciśnieniem w temperaturze 140°C. Do tego celu używa się specjalnych narzędzi, zwanych parownikami.
  2. Następnie masa skrobiowa jest zacierana i mieszana ze słodem jęczmiennym. Do gorzelni trafia wtedy tzw. słodki zacier.
  3. Powstały zacier zostanie poddany fermentacji pod wpływem drożdży. Proces ten trwa od dwóch do trzech dni, aż do uzyskania około 10% alkoholu.
  4. Destylacja spirytusu zakończona jest w specjalnym urządzeniu do odgazowywania. Ze 100 kilogramów ziemniaków można zrobić około 12 litrów etanolu. W ten sposób można otrzymać ok. 35 litrów alkoholu.

Destylacja rolnicza - przeszłość i teraźniejszość

W Polsce jeszcze 100 lat temu funkcjonowało około 1200 drobnych gorzelni rolniczych. Odpowiadały one wówczas za dużą część krajowej produkcji spirytusu. Po II wojnie światowej sytuacja uległa zmianie. Tradycyjne gorzelnie były stopniowo wypierane przez zakłady przemysłowe. W latach 80. XX wieku istniało już tylko 960 gospodarstw produkujących alkohol.

Zmiany polityczne z 1989 roku były ostatecznym gwoździem do trumny branży. Nowe zasady ekonomiczne sprawiły, że właściciele gorzelni w zastraszającym tempie zamykali swoje zakłady. W 2012 roku istniało zaledwie 150 destylarni. Jest to spadek liczby destylarni o prawie 90% w ciągu ostatnich dwóch dekad.

Sytuacja polskich gorzelni rolniczych jest dziś znacznie gorsza. Wielkie zakłady przemysłowe wypierają je w tempie kilkudziesięciokrotności ich mocy produkcyjnych. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi może pomóc lokalnym gorzelniom, które utrzymały się na rynku.

Dowiedz się więcej o historii i produkcji polskich gorzelni.

Choć polskie tradycyjne gorzelnie nie są już tak popularne jak w przeszłości, to stanowią ważną część naszej historii. Nasza gospodarka przez wiele lat opierała się na polskim przemyśle rolniczym i produkcji spirytusu. Zainteresuj się produkcją spirytusu - może w Twojej okolicy znajdowała się kiedyś gorzelnia rolnicza?

O alkoholach

Wszystko na temat alkoholi, które warto znać!