Najnowsze wiadomości

21 lutego 2024 16:55

Jak czytać klasyfikację win włoskich i wina DOC?



Można łatwo stwierdzić, które wina są lepszej jakości, po prostu patrząc na etykiety. Większość krajów produkujących ten trunek ma system etykietowania, który pomaga konsumentom zrozumieć, czego można się spodziewać po butelce. Włochy nie są tu wyjątkiem.

IGT, VDT i DOCG - wino ze słonecznej Italii może mieć zupełnie inne cechy w zależności od etykiety, pod którą jest umieszczone. Dowiedz się więcej!

Historia i wino we Włoszech

To właśnie wino jest fundamentalną częścią włoskiej kultury. Wina tego kraju od wielu lat cieszą się dużym uznaniem na całym świecie. Należy pamiętać, że współczesne produkty Włoch kształtowały się przez tysiące lat. Jaka jest historia i ewolucja wina we Włoszech?

We Włoszech istnieje tradycja winiarska przekazywana przez winiarzy swoim plantatorom winogron, która nie ma sobie równych w innych krajach. Winnice czerpią dziś zarówno z odziedziczonych, jak i nabytych doświadczeń z okresu starożytności, średniowiecza i renesansu. Włochy są liderem w produkcji wina dzięki połączeniu starożytnej wiedzy i nowoczesnej technologii.

Historia i ewolucja wina we Włoszech sięga 4000 lat wstecz

Jest ono produkowane we Włoszech od co najmniej 4 tysięcy lat. Już w czasach prehistorycznych rosły tam dzikie winogrona. Nazywana była "krainą wina" przez Greków, którzy przybyli do Włoch w VIII w. oenotria). Dopiero gdy Rzymianie zaczęli handlować winem na jeszcze większą skalę, wywarli wpływ na kulturę Włoch i innych części Europy.

Trochę historii Chianti - włoskiego wina wytrawnego z Toskanii

Jeszcze w średniowieczu winiarstwo było tradycją. Produkowali je głównie katoliccy mnisi. Chianti, jeden z najbardziej znanych regionów winiarskich we Włoszech, produkowany jest od XVI wieku. Włoskie wina stały się towarem eksportowym po pojawieniu się butelkowania i korkowania.

IGT, VDT, DOGC, DOC - wino ma różne oblicza

Dopiero w 1861 roku Włochy stały się jednym państwem. Każdy region zachowuje dziś własną tożsamość. Widać to również w przypadku wina, które może się znacznie różnić w zależności od tego, gdzie zostało wyprodukowane. Zostało to sformalizowane w latach 60-tych XX wieku poprzez wprowadzenie systemu klasyfikacji. VDT, IGT, DOGC, DOC (skrót - wino charakteryzowane jedną z tych etykiet ma zupełnie inne właściwości.

Klasyfikacja win włoskich

System klasyfikacji trunków we Włoszech obejmuje etykiety dla wina włoskiego. Istnieją cztery rodzaje win włoskich.

  • Vino da Tavola (VDT),
  • Indicazione Geografica Tipica (IGT),
  • Denominazione di Origine Controllata (DOC),
  • Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG).

Denominazione d'Origine Protetta (DOP) łączy kategorie DOCG i DOC.

Klasyfikacja ta pozwala nabywcom wina na określenie pochodzenia i jakości kupowanego wina. Informacja ta znajduje się już na niektórych butelkach. Dotyczy to głównie wszystkich win DOGC i DOC. Numer seryjny owija lub pokrywa korek butelek z winem.

DOCG - wino najwyższej jakości

Wina te produkowane są pod ścisłym nadzorem specjalistów. Wszystkie aspekty produkcji, od transportu winogron po rozlewnię, podlegają ścisłej kontroli. Tylko nieliczne wina otrzymują status DOCG.

Kategoria ta została stworzona w celu identyfikacji win z małych regionów. Zbiór winogron i cały proces produkcji musi odbywać się na określonym obszarze. Wina poddawane są ścisłej kontroli, która obejmuje analizę chemiczną i fizyczną. Dwa panele ekspertów muszą zweryfikować, czy dana partia wina jest wystarczająco dobra, aby otrzymać oznaczenie DOCG.

Etykieta DOCG wskazuje, że alkohole są wytwarzane na podstawie tradycyjnych włoskich receptur.

DOC - wino z nazwą pochodzenia

Zanim etykieta DOC zostanie przyznana, produkt musi przejść serię rygorystycznych testów. Wino nie podlega jednak tak surowym przepisom jak DOCG.

Po pierwsze, może być produkowane na większym obszarze. Zasady są takie same: wszystko musi odbywać się w obrębie danego regionu. Zanim wino zostanie sprzedane na rynku, musi przejść jedną kontrolę, która obejmuje analizę chemiczną i fizyczną. Wino ocenia również panel ekspertów. Tradycyjna metoda wytwarzania wina odgrywa ważną rolę, podobnie jak w przypadku alkoholi z oznaczeniem DOCG.

Często to samo wino DOC można znaleźć zarówno w odmianach czerwonych, jak i białych.

IGT - wino z określonego regionu

IGT to nowa kategoria, która plasuje się tuż poniżej DOC. Wina te są zazwyczaj produkowane na większym obszarze, a producent ma większą swobodę w tworzeniu własnych pomysłów i nie stosuje się do tradycyjnych receptur. Wina IGT są często kojarzone z tzw. liniami produktów "nowej fali". Obejmuje to organiczne, biodynamiczne i naturalne odmiany, które są produkowane we Włoszech.

Należy pamiętać, że choć kategoria IGT jest teoretycznie niższa od DOC, to wiele najlepszych włoskich win jest nią oznaczanych. Produkty te są analizowane, ale nie degustowane. Wynika to z faktu, że smak każdej butelki może być inny.

Klasyfikacja ta obejmuje wina czerwone, białe i różowe.

VDT - wino stołowe

Vino da Tavola - jest to najbardziej podstawowa klasyfikacja win włoskich. Jego oryginalna nazwa oznacza "wino stołowe" i ma na celu odróżnienie go od innych win regionalnych.

Niektóre z najbardziej znanych włoskich win były oznaczane jako VDT w latach 80. i 90. XX wieku. Efektem tego była ustawa Goria z 1992 roku, nazwana na cześć Giovanniego Goria, ministra rolnictwa. Wprowadziła ona kategorię IGT i umieściła VDT z powrotem na dole czteropoziomowego systemu etykietowania.

Czy jesteś koneserem włoskiego wina? Wiele z najbardziej prestiżowych winiarni znajduje się we Włoszech. Jeśli uwielbiasz ten szlachetny trunek, koniecznie spróbuj lokalnych produktów!

O alkoholach

Wszystko na temat alkoholi, które warto znać!