Najnowsze wiadomości

29 kwietnia 2024 4:30

Które wino jest najzdrowsze? Dowiedz się więcej o właściwościach i zastosowaniach wina!



Istnieje wiele korzyści zdrowotnych wynikających z picia czerwonego wina z umiarem i regularnie. Liczne badania wykazały, że umiarkowane spożycie czerwonego wina o zawartości alkoholu w granicach 12-15% może zapobiec wielu chorobom, w tym chorobom serca. Jakie są korzyści zdrowotne płynące z picia wina? Które wina mają najwięcej korzystnych składników dla naszego organizmu? Poznajmy odpowiedzi na to pytanie!

Dlaczego wino jest zdrowe? Resweratrol jest kluczem.

Prozdrowotne właściwości wina wynikają z zawartych w nim polifenoli (w tym resweratrolu), które są antyoksydantami. Związek ten:

  • Zapobiega uszkodzeniu naczyń krwionośnych
  • Obniża "zły" cholesterol i zwiększa "dobry" cholesterol HDL
  • Korzyści dla mózgu
  • Zwalcza stany zapalne wywołane przez alergeny i toksyny.

Czerwone wina ze skórkami mają więcej Resweratrolu niż wina białe. Dzieje się tak dlatego, że znajduje się on w skórkach winogron. Jest to znacząca różnica - wina białe mogą zawierać go nawet 5-10 razy więcej.

Jakie są niektóre korzyści zdrowotne wynikające z picia wina?

Czy picie wina jest zdrowe? To zależy od wielu czynników. Czerwone wino jest uważane za zdrowsze niż białe, ponieważ zawiera więcej antyoksydantów. Merlot Pinot Noir i Merlot mają wyższy poziom polifenoli. Czy to oznacza, że lżejsze wersje tego trunku są zdrowsze? Nie są one niezdrowe. One również zawierają cenne składniki, nawet te, które giną w czerwonych odmianach.

Spójrzmy, aby zobaczyć niektóre z wielu korzyści płynących z picia czerwonego lub białego wina z umiarem.

Wino chroni Twoje serce i obniża poziom cukru

Zawarte w winie polifenole zapobiegają krzepnięciu krwi i utrzymują elastyczność naczyń krwionośnych. Niska zawartość cukru to kolejna cecha tego trunku. Dlaczego jest to ważne? Cukrzyca, nadciśnienie, otyłość i przewlekłe stany zapalne są związane z wysokim spożyciem cukru. Wina, które mają wysoki poziom cukru, mają również wyższą kaloryczność.

Unikaj:

  • Odmiany z dodatkiem cukru
  • Wina wzmacniane typu porto lub madera
  • Wina deserowe i wina z późnych zbiorów
  • Trunki oznaczone jako "dolce", "demi-sec" lub "semisec" nie są legalne. Trunki te zawierają więcej cukru resztkowego.

Zamiast tego postaw na wina wytrawne, takie jak Pinot Noir czy Sauvignon Blanc, które mają mało kalorii i śladowe ilości cukru resztkowego.

Utrzymuje szczupłą sylwetkę

Wino może pomóc Ci schudnąć, co jest dobrą rzeczą! Piceatannol, związek chemiczny, który zmniejsza komórki tłuszczowe w organizmie, jest tym, do czego wszystko się sprowadza.

Wino, zwłaszcza białe, jest bogate w przeciwutleniacze, takie jak kwercetyna, epikatechina i resweratrol. Te antyoksydanty mogą obniżyć poziom cholesterolu i wspomóc utratę wagi poprzez spalanie tłuszczu żołądkowego i zmniejszenie stanu zapalnego często związanego z otyłością.

Obniża ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera

Zawarty w winie resweratrol pomaga utrzymać otwarte naczynia krwionośne, dzięki czemu tlen i glukoza mogą swobodnie przepływać do mózgu. Jest to niezbędne do utrzymania zdrowia mózgu.

Skutecznie zwalcza depresję

Badania wykazały, że osoby pijące umiarkowanie wino są mniej narażone na depresję niż osoby niepijące. Osoby badane, które spożywały od dwóch do siedmiu kieliszków czerwonego wina tygodniowo, były w stanie zauważyć ten efekt.

Jakie wino jest najzdrowsze?

Wino winu nie jest równe! Sprawdźmy, które rodzaje wina mają największe korzyści dla zdrowia. Czy lepiej dla Ciebie wybrać czerwone wino wytrawne, czy słodkie białe?

Pinot Noir

Uważa się, że Pinot Noir ma największy pozytywny wpływ na zdrowie spośród wszystkich czerwonych win. Pinot Noir to czerwona odmiana winogron, która ma cienką skórkę, niski poziom garbników i wysoki poziom resweratrolu. Pinot Noir to także winogrono z chłodniejszego klimatu, o niskiej zawartości alkoholu i mniejszej ilości kalorii.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon to najpopularniejsza odmiana winogron na czerwone wino. Powstały trunek jest bogaty w aromaty czarnej porzeczki i lukrecji. Jest on również bardzo zdrowy. Zawarte w nim związki podnoszą poziom cholesterolu HDL i obniżają jego "gorszy" poziom. W winogronach tych występują również flawonoidy, które wspomagają syntezę białek i poprawiają zdrowie komórek.

Znane również jako słodkie czerwone wino. Co czyni dobre słodkie białe wino deserowe? Dowiedz się!

To czerwone wino jest pełne i zawiera proantocyjanidyny, klasowy przeciwutleniacz, który pomaga zmniejszyć stres oksydacyjny. Związki roślinne takie jak epikatechina i katechina mogą zwalczać infekcje i przeziębienia.

Cabernet Sauvignon zawiera związek, który zapobiega uszkodzeniom szkliwa.

Merlot

Merlot to kolejne popularne czerwone winogrono, które jest produkowane na całym świecie. Jest bogate w antyoksydanty, które obniżają cholesterol i wspomagają pracę serca. Czerwone wino wytrawne ma korzystny wpływ na florę jelitową. Równoważy dobre i złe bakterie w okrężnicy.

Ten napój alkoholowy zawiera melatoninę, która może zrelaksować umysł i pomóc w problemach ze snem.

Malbec

Malbec, łagodne, czerwone wino z nutami jeżyn i czekolady, jest bogate w przeciwutleniacze, które wspierają serce i układ odpornościowy. Winogrona te zawierają składniki, które pomagają obniżyć ryzyko chorób serca, zapobiegają niszczeniu komórek, hamują działanie wolnych rodników i działają przeciwzapalnie. Wspomagają również utratę wagi.

Ten artykuł może również zainteresować: Jakie są rodzaje wina i jakie są odmiany winogron? Dowiedz się więcej o klasyfikacji wina czerwonego, białego i różowego!

Chardonnay

Chardonnay to najbardziej kochane białe wino na świecie. Chardonnay jest również dobre dla nas, chociaż czerwone wino ma więcej korzyści zdrowotnych. To białe wino zwiększa gęstość kości, zapobiega krwawieniom i obniża ryzyko udaru.

Wino może mieć właściwości prozdrowotne. Należy jednak spożywać je z umiarem!

Właściwości wina pozwalają Ci cieszyć się nim od czasu do czasu bez poczucia winy, co jest dobre dla Twojego zdrowia. Bądź jednak ostrożny, ponieważ korzyści płynące z wina nie przeważą nad szkodami wynikającymi z nadmiernego spożycia alkoholu.

O alkoholach

Wszystko na temat alkoholi, które warto znać!