Czym jest alkohol rzemieślniczy?
1 gru 2022 - Wino
29 kwietnia 2024 4:30
Istnieje wiele korzyści zdrowotnych wynikających z picia czerwonego wina z umiarem i regularnie. Liczne badania wykazały, że umiarkowane spożycie czerwonego wina o zawartości alkoholu w granicach 12-15% może zapobiec wielu chorobom, w tym chorobom serca. Jakie są korzyści zdrowotne płynące z picia wina? Które wina mają najwięcej korzystnych składników dla naszego organizmu? Poznajmy odpowiedzi na to pytanie!
Prozdrowotne właściwości wina wynikają z zawartych w nim polifenoli (w tym resweratrolu), które są antyoksydantami. Związek ten:
Czerwone wina ze skórkami mają więcej Resweratrolu niż wina białe. Dzieje się tak dlatego, że znajduje się on w skórkach winogron. Jest to znacząca różnica - wina białe mogą zawierać go nawet 5-10 razy więcej.
Czy picie wina jest zdrowe? To zależy od wielu czynników. Czerwone wino jest uważane za zdrowsze niż białe, ponieważ zawiera więcej antyoksydantów. Merlot Pinot Noir i Merlot mają wyższy poziom polifenoli. Czy to oznacza, że lżejsze wersje tego trunku są zdrowsze? Nie są one niezdrowe. One również zawierają cenne składniki, nawet te, które giną w czerwonych odmianach.
Spójrzmy, aby zobaczyć niektóre z wielu korzyści płynących z picia czerwonego lub białego wina z umiarem.
Zawarte w winie polifenole zapobiegają krzepnięciu krwi i utrzymują elastyczność naczyń krwionośnych. Niska zawartość cukru to kolejna cecha tego trunku. Dlaczego jest to ważne? Cukrzyca, nadciśnienie, otyłość i przewlekłe stany zapalne są związane z wysokim spożyciem cukru. Wina, które mają wysoki poziom cukru, mają również wyższą kaloryczność.
Unikaj:
Zamiast tego postaw na wina wytrawne, takie jak Pinot Noir czy Sauvignon Blanc, które mają mało kalorii i śladowe ilości cukru resztkowego.
Wino może pomóc Ci schudnąć, co jest dobrą rzeczą! Piceatannol, związek chemiczny, który zmniejsza komórki tłuszczowe w organizmie, jest tym, do czego wszystko się sprowadza.
Wino, zwłaszcza białe, jest bogate w przeciwutleniacze, takie jak kwercetyna, epikatechina i resweratrol. Te antyoksydanty mogą obniżyć poziom cholesterolu i wspomóc utratę wagi poprzez spalanie tłuszczu żołądkowego i zmniejszenie stanu zapalnego często związanego z otyłością.
Zawarty w winie resweratrol pomaga utrzymać otwarte naczynia krwionośne, dzięki czemu tlen i glukoza mogą swobodnie przepływać do mózgu. Jest to niezbędne do utrzymania zdrowia mózgu.
Badania wykazały, że osoby pijące umiarkowanie wino są mniej narażone na depresję niż osoby niepijące. Osoby badane, które spożywały od dwóch do siedmiu kieliszków czerwonego wina tygodniowo, były w stanie zauważyć ten efekt.
Wino winu nie jest równe! Sprawdźmy, które rodzaje wina mają największe korzyści dla zdrowia. Czy lepiej dla Ciebie wybrać czerwone wino wytrawne, czy słodkie białe?
Uważa się, że Pinot Noir ma największy pozytywny wpływ na zdrowie spośród wszystkich czerwonych win. Pinot Noir to czerwona odmiana winogron, która ma cienką skórkę, niski poziom garbników i wysoki poziom resweratrolu. Pinot Noir to także winogrono z chłodniejszego klimatu, o niskiej zawartości alkoholu i mniejszej ilości kalorii.
Cabernet Sauvignon to najpopularniejsza odmiana winogron na czerwone wino. Powstały trunek jest bogaty w aromaty czarnej porzeczki i lukrecji. Jest on również bardzo zdrowy. Zawarte w nim związki podnoszą poziom cholesterolu HDL i obniżają jego "gorszy" poziom. W winogronach tych występują również flawonoidy, które wspomagają syntezę białek i poprawiają zdrowie komórek.
Znane również jako słodkie czerwone wino. Co czyni dobre słodkie białe wino deserowe? Dowiedz się!
To czerwone wino jest pełne i zawiera proantocyjanidyny, klasowy przeciwutleniacz, który pomaga zmniejszyć stres oksydacyjny. Związki roślinne takie jak epikatechina i katechina mogą zwalczać infekcje i przeziębienia.
Cabernet Sauvignon zawiera związek, który zapobiega uszkodzeniom szkliwa.
Merlot to kolejne popularne czerwone winogrono, które jest produkowane na całym świecie. Jest bogate w antyoksydanty, które obniżają cholesterol i wspomagają pracę serca. Czerwone wino wytrawne ma korzystny wpływ na florę jelitową. Równoważy dobre i złe bakterie w okrężnicy.
Ten napój alkoholowy zawiera melatoninę, która może zrelaksować umysł i pomóc w problemach ze snem.
Malbec, łagodne, czerwone wino z nutami jeżyn i czekolady, jest bogate w przeciwutleniacze, które wspierają serce i układ odpornościowy. Winogrona te zawierają składniki, które pomagają obniżyć ryzyko chorób serca, zapobiegają niszczeniu komórek, hamują działanie wolnych rodników i działają przeciwzapalnie. Wspomagają również utratę wagi.
Ten artykuł może również zainteresować: Jakie są rodzaje wina i jakie są odmiany winogron? Dowiedz się więcej o klasyfikacji wina czerwonego, białego i różowego!
Chardonnay to najbardziej kochane białe wino na świecie. Chardonnay jest również dobre dla nas, chociaż czerwone wino ma więcej korzyści zdrowotnych. To białe wino zwiększa gęstość kości, zapobiega krwawieniom i obniża ryzyko udaru.
Właściwości wina pozwalają Ci cieszyć się nim od czasu do czasu bez poczucia winy, co jest dobre dla Twojego zdrowia. Bądź jednak ostrożny, ponieważ korzyści płynące z wina nie przeważą nad szkodami wynikającymi z nadmiernego spożycia alkoholu.
© Copyright oalkoholach.pl | Wszelkie Prawa Zastrzeżone.