Najnowsze wiadomości

11 października 2024 14:07

Co to jest wino słodkie lub półsłodkie? Jaki jest sekret świetnego słodkiego białego wina deserowego?



Wino - któż z nas go nie kocha? Choć może się wydawać, że najpopularniejsze są wina wytrawne, słodkie odmiany tego trunku mają wielu wielbicieli. Można je pić jako dodatek do deserów, a białe słodkie wino musujące to świetny synonim dobrych czasów. Dowiedz się więcej o słodkich winach!

Co to jest słodkie wino? Sekretem słodkiego wina jest fermentacja

Określenie "wino słodkie" nie jest mylące. W zasadzie każde wino, które podczas produkcji zachowało wysoki poziom cukru resztkowego, można tak nazwać. Wino jest produkowane z winogron zawierających naturalne cukry. Stosowane przez winiarza metody produkcji i wybór stylu zadecydują o tym, ile cukru resztkowego będzie miało wino i jak słodki będzie miało smak.

Skąd się bierze cukier w winie? Cukry z owoców winogron, sacharoza, fruktoza i glukoza to główne składniki cukrów resztkowych. Te podstawowe składniki są wykorzystywane w procesie fermentacji alkoholowej. Często decydują o słodkości lub wytrawności wina, które trafia na Państwa stoły.

Słodkie czy wytrawne?

Drożdże reagują z cukrem, aby stworzyć wino. W ten sposób powstaje etanol, który jest odpowiedzialny za przyjemność, jaką każdy człowiek odczuwa po wypiciu kieliszka dobrego trunku. Wino wytrawne powstanie, jeśli wszystkie cukry zostały zużyte.

Cukry resztkowe to naturalne cukry z winogron, które pozostają w winie po fermentacji. Mierzy się je w gramach na litr (g/l). Stosunek ten może się różnić w zależności od rodzaju wina. Zasada jest taka, że im więcej cukru w winogronach i im wyższy potencjalny alkohol, tym lepiej.

Jak zrobić dobre słodkie czerwone wino z późnych zbiorów?

Słodkie wino można zrobić tylko wtedy, gdy po fermentacji cukier pozostanie w winie. Do soku z winogron dodaje się drożdże. To właśnie one powodują reakcję, w której cukry z winogron są przekształcane w alkohol i dwutlenek węgla. Producenci stosują wiele metod, aby cukier z winogron nie miał kontaktu z drożdżami i aby wino zachowało swoją naturalną słodycz.

Zatrzymanie fermentacji w odpowiednim momencie jest kluczowe dla produkcji słodkich win. Dzięki temu niewielka ilość cukru gronowego może przetrwać cały proces, nie zamieniając się w alkohol lub dwutlenek węgla. Sztuką jest uczynić winogrona tak słodkimi, że drożdże giną zanim zdążą przetworzyć cały cukier.

Jakie techniki konserwacji cukru stosują winnice?

Skoncentrowanie cukrów w winogronach można osiągnąć poprzez użycie owoców, z których odparowała woda. Winogrona, które zbyt długo pozostawały na krzewach, wysychają. Dlatego też wina z późnych zbiorów często zachowują swoją słodycz.

Winiarze często układają świeże, zdrowe winogrona w suchych, dobrze wentylowanych pomieszczeniach, aby umożliwić parowanie i suszenie.

Innym typem są słodkie wina ze szlachetną pleśnią (łac. botrytis cinerea). Grzyb ten powoduje drobne otwory na powierzchni owoców, co pozwala na odparowanie wody. Dzięki temu winogrona zyskują smak, który jest nieporównywalny ze "świeżymi" owocami.

Co to jest wino lodowe? Najlepsze wino lodowe powstaje z zamrożonych winogron!

Z czym najbardziej kojarzy się Wam określenie "wino lodowe"? Powinno być ono schłodzone. To prawda, ale nie jest to prawdziwy sekret tego trunku. Dzieje się tak, ponieważ winogrona tego supersłodkiego wina muszą być zbierane, gdy pozostają zamrożone na winorośli.

Większość winogron zbiera się późnym latem do jesieni, ale zbiory wina lodowego odbywają się w środku.

Po zebraniu, winogrona są natychmiast zabierane do winiarni w celu przetworzenia. Winogrona są miażdżone i prasowane aż do uzyskania soku. Jest to tylko 10-20% soku z zamrożonych winogron, który jest używany do produkcji wspaniałego wina lodowego.

Wina mogą być uznane za lodowe tylko wtedy, gdy są zamrożone na winorośli, a nie w chłodni. Dlatego uprawia się je tylko w chłodniejszych krajach, takich jak Kanada, Austria i Niemcy.

Które wina należą do kategorii słodkich? Są to niektóre niesamowite napoje o wysokim poziomie cukru!

Tokaj - węgierskie białe wino słodkie

Tokaj jest nie tylko liderem w węgierskim winiarstwie, ale także symbolem kulturowym. Znalazł się nawet w hymnie narodowym. Wina te powstają w regionie Tokaj, w północno-wschodnich Węgrzech, gdzie uprawiane są winogrona Furmint i Harslevelu.

Wina tokajskie mają wiele cech wspólnych: świetną kwasowość, świeżość i równowagę, intensywność, dużą złożoność aromatyczną, esencje kwiatowe oraz nuty brzoskwiń i śliwek. Mają złożone smaki, które przypominają miód, pigwę i karmel, a także orzechy, takie jak migdały i orzechy laskowe.

Porto - portugalskie wino wzmacniane

Narodziny Porto sięgają roku 1678, a dokładniej wojny dziewięcioletniej między Francją i Anglią. Anglia została bez swojego ulubionego wina z powodu brytyjskiego embarga na francuskie towary. Brytyjczycy zwrócili się do Portugalii, aby importować wina z Doliny Duero.

Port jest świetne z sałatkami owocowymi, ciastami i słodko-gorzkimi deserami, takimi jak czekolada, kasztany i orzechy włoskie. Jest również świetne z niebieskimi serami, takimi jak Stilton. Było to popularne połączenie dla brytyjskiej szlachty w XIX wieku.

Moscato d'Asti - Jedno z najbardziej cenionych słodkich białych win

Ulubionym jest Moscato d'Asti, jedno z najbardziej znanych włoskich białych win. Produkowane jest przede wszystkim w Asti, prowincji w północno-zachodnim obszarze transalpejskim, ale w mniejszych ilościach w Cuneo i Alessandrii.

Moscato d'Asti, słodkie wino o niskim poziomie alkoholu, jest dumą narodową. To świetny dodatek do deserów i zaskakująco dobrze komponuje się z kremowymi serami. Ma miękkie, delikatne bąbelki i nie jest przesadnie słodkie. Wino jest produkowane z winogron muskatowych (moscato bianco).

Które z nich przemawia do Was najbardziej? Możesz spróbować ich wszystkich!

O alkoholach

Wszystko na temat alkoholi, które warto znać!