Najnowsze wiadomości

16 kwietnia 2024 15:01

Jak przebiega produkcja whisky?



Whisky jest popularnym alkoholem na całym świecie ze względu na swój smak. Ruchliwa restauracja lub bar to idealne miejsce, aby cieszyć się szklanką whisky z kostką lodu. Delektując się aromatycznym i intensywnym trunkiem, jakim jest whisky, poświęć chwilę na zastanowienie się nad procesem produkcji. Proces powstawania whisky nie jest tajemnicą. Dziś wyjaśnimy, z czego składa się whisky.

Historia whisky - od podstaw

Trunek, który ma irlandzkie pochodzenie, został stworzony przez patrona whisky - św. Patryka. Pierwotnie trunek miał inne przeznaczenie i nazywany był "uisha Betha" (woda życia). Whisky była używana do leczenia problemów trawiennych.

Uważano, że whisky jest dobrym sposobem na leczenie objawów ospy. Jednak gdy Irlandia stała się zbyt mała, by produkować tak potrzebny trunek medyczny, produkcję przeniesiono do Szkocji. Zarówno Stany Zjednoczone, jak i Wielka Brytania chętnie kupowały whisky na początku jej historii. W latach 20. ubiegłego wieku prohibicja zmieniła wszystko. Po jej zniesieniu amerykańscy koneserzy mogli ponownie cieszyć się złotym trunkiem.

Z czego produkowana jest whisky?

Whisky, mimo irlandzkiego pochodzenia, produkowana jest na kilku kontynentach. Kolor i smak alkoholu może się różnić w zależności od miejsca jego produkcji. Mają na to wpływ etapy produkcji, a przede wszystkim składniki używane do produkcji whisky.

W Stanach Zjednoczonych złoty trunek powstaje z kukurydzy lub pszenicy. Amerykanie rzadziej używają żyta. Jack Daniel's Jim Bean i Wild Turkey to jedne z najpopularniejszych trunków w sklepach. "Scotch", który powstaje ze słodu jęczmiennego, czyli połączenia zbóż i ziaren, ma znacznie dłuższy okres dojrzewania.

W jaki sposób produkowana jest whisky?

Irlandzka whisky charakteryzuje się tym, że posiada trzy destylacje, natomiast japońską Yamazaki można porównać do amerykańskiej whisky. Ze względu na produkcję trunków w różnych krajach, etapy powstawania whisky mogą być bardzo różne. Na przykład Johnnie Walker może spędzić rok więcej w beczce w porównaniu do Wild Turkey.

Whisky występuje w wielu smakach, kolorach, a nawet rodzajach. Ilość destylacji i składników w butelkach trunku będzie się różnić. Również okres starzenia się butelki, ilość starzenia i ilość destylacji będzie inna. Istnieje pewien schemat, którym powinien kierować się twórca, aby zapewnić sobie whisky, a nie inny trunek. Oto co musisz wiedzieć:

Słodowanie jest pierwszym krokiem w produkcji whisky

Po pewnym czasie ziarna kiełkują w środowisku odpowiednio przygotowanym, czyli ciepłym i wilgotnym. Jest to kluczowy proces, ponieważ uwalnia enzymy, które rozkładają skrobię na cukry proste i diacukry. Cukry są głównym źródłem pożywienia dla drożdży odpowiedzialnych za fermentację. Destylarnia określi sposób suszenia produktu.

Słód jest najpierw mielony, a następnie zacierany

Kolejnym krokiem jest zmielenie i zacieranie uzyskanego wcześniej słodu. Pierwszy krok nie jest trudny, ale drugi zajmuje wiele godzin. Proces zacierania słodu polega na zalaniu słodu gorącą wodą z kranu, a następnie mieszaniu do momentu otwarcia ziaren i rozpuszczenia skrobi. Proces ten należy powtórzyć dwukrotnie, aby uzyskać więcej cukru. Brzeczka to ciecz, która powstaje w wyniku zacierania słodu w zacieraczkach.

Destylacja jest najciekawszą częścią w produkcji whisky

Destylacja jest bardzo zróżnicowanym procesem i w dużej mierze zależy od producenta. Przed destylacją i produkcją różnych rodzajów whisky wymagana jest fermentacja. Cukry są przekształcane w alkohol poprzez dodanie drożdży do odpompowanej brzeczki. Fermentacja trwa około 2-3 dni i otrzymamy alkohol o zawartości etanolu 12-16%.

Destylacja to kluczowy etap, który następuje po fermentacji. Brzeczka, która zawiera dużą ilość alkoholu, jest podgrzewana, a następnie przelewana. Procedura ta ma na celu upłynnienie alkoholu i uzyskanie destylatu o mocy 96%. Producenci rozcieńczają alkohol do około 60%, a następnie przelewają go do beczek, które zostały przygotowane do starzenia.

Efekt, jaki osiąga producent, zależy od czasu leżakowania, kształtu i składu użytych alembików, produktów, redilucji, a nawet opakowania, do którego alkohol jest wlewany.

Zapraszamy do lektury:

Jaka whisky jest najlepsza dla początkujących? Jaką whisky powinienem kupić? Jaką whisky kupić?

Whisky blended a whisky single malt. Jakie są różnice między whisky single malt a blended whisky?

Whisky sama w sobie czy zestaw prezentowy whisky dla konesera w Twoim życiu? Jaka whisky jest najlepsza na każdą okazję? Sprawdź!

Zapisz się do naszego newslettera

Jakie jest Twoje imię? Email Podaj swój emailSubskrybuj

O alkoholach

Wszystko na temat alkoholi, które warto znać!