Orzeźwiający i kwaśny drink z wódką Pobierz najlepsze twisty na tych drinkach!
Jednym z najstarszych rodzajów napojów alkoholowych są kwaśne drinki. Nic dziwnego, że wiele osób uwielbia ich wyjątkowy smak. Chcesz zorganizować imprezę w swoim domu i traktować swoich gości z szacunkiem? Mamy dla Ciebie kilka pysznych przepisów na koktajle. Pamiętaj, aby dodać plasterek cytryny, limonki, lód i trochę dobrego alkoholu.
Kwaśne drinki można zrobić z wódką lub whisky. Zrób to sam!
Drinki z kwaśnymi składnikami są popularne od setek lat. Napój mieszany, który zawiera likier, cytrusy i słodzik nazywany jest Sour.
Oto składniki, z których powstaje kwaśny napój:
- Likier: Sour można zrobić również z whiskey, wódki lub ginu.
- Cytrusy Zazwyczaj sok z cytryny lub limonki, ale wiele popularnych drinków wzywa do użycia grejpfruta i pomarańczy.
- Słodzik Na przykład syrop cukrowy (prosty), lub likier pomarańczowy, taki jak Triple Sec lub Cointreau.
- Białko jajka (opcjonalnie).Wiele tradycyjnych przepisów wzywa do dodawania do drinków piany z białek jaj. Nadaje ona napojowi bogatą, kremową konsystencję.
- Aquafaba (opcjonalnie).woda, w której gotowano rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca. Ma podobne właściwości do żółtka jajka i może być stosowana w napojach. Aquafaba jest idealnym składnikiem kremowego, wegańskiego koktajlu.
- Kostki lodu Są zawsze pod ręką.
Jak widać, można mieszać kwaśne składniki z alkoholem na wiele różnych sposobów. My przedstawimy tylko kilka naszych najpopularniejszych odmian, których smak został empirycznie potwierdzony!
Mojito
Czy wiesz, że klasyczne letnie Mojito również należy do rodziny Sour. Ten kubański koktajl to połączenie kilku składników. Jednak efekt jest orzeźwiający i słodki.
Składniki:
- Półtorej limonki pokrojonej w ósemki;
- 20 listków świeżej mięty;
- 2,5 łyżeczki cukru pudru
- Garść kostek lodu
- 65 ml białego rumu
- Woda sodowa (opcjonalnie);
- Opcjonalnie: Gałązka świeżej mięty
Sposób przygotowania:
- W wysokiej szklance typu highball umieść cukier, miętę i limonki.
- Zacznij ugniatać lub rozgniatać składniki za pomocą końcówki wałka do ciasta. Nazywa się to muddlingiem. Pomoże to uwolnić sok z limonki.
- Wymieszaj wszystkie składniki razem z lodem.
- Aby uzyskać bardziej smakową opcję, możesz dodać wodę sodową (opcjonalnie).
- Wymieszaj dobrze wszystkie składniki.
- Opcjonalnie: Dodaj do bukietu świeżą miętę dla dekoracji.
Whisky Sour
Whisky Sour to drink, który powstał w 1800 roku. Został stworzony przez marynarzy w celu zwalczania szkorbutu, który jest formą choroby wywołanej witaminą C. Whisky Sour jest bazą dla wielu współczesnych koktajli, ale pozostaje klasykiem.
Tradycyjnie, jako bazę stosowano bourbon. Jednak irlandzka lub szkocka whisky również może zdać egzamin.
Składniki:
- 100g miękkiego, jasnobrązowego cukru
- 50ml whisky lub bourbon
- 25 ml soku z cytryny
- Opcjonalnie: 1 białko jajka, 25 ml aquafaby
Sposób przygotowania:
- Cukier i 100ml wody umieścić w rondelku, delikatnie podgrzać.
- Mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru.
- W wypełnionym lodem shakerze wymieszać bourbon, sok z cytryny, 25 ml syropu z brązowego cukru. Można też dodać białko jajka.
- Przez 15-30 sekund energicznie potrząsaj shakerem.
- Przelej do szklanki.
- Prawdopodobnie zostanie trochę syropu z brązowego cukru. Można go przechowywać w lodówce. Będzie trwały najwyżej przez kilka tygodni.
Tequila Sour
Tequila Sour to koktajl, w którym miesza się meksykański napój ze słodkim syropem, świeżym sokiem z cytrusów (zwykle limonki lub cytryny), białkiem jajka i odrobiną aromatycznych bitterów. Chociaż jajko nie jest wymagane, jest dobrym składnikiem, jeśli robisz Tequille Sour według tradycyjnego przepisu.
Składniki:
- 60 ml Tequili
- 15 ml soku z limonki
- 30 ml soku z cytryny
- 2 łyżeczki nektaru z agawy lub syropu cukrowego
- Dwie krople Agnostura Bitters (opcjonalnie*)
- Opcjonalnie: 1 białko jajka, 25 ml aquafaby
- wiśnia (opcjonalnie).
Bittery są składnikiem w *tradycyjnym przepisie, ale mogą być drogie i trudne do znalezienia, więc możesz je pominąć.
Sposób przygotowania:
- W shakerze wymieszać tequilę z sokiem z cytryny i limonki, syropem cukrowym i bitterami.
- Przez około 15 sekund energicznie wstrząsać.
- Dodaj lód, aby schłodzić koktajl
- Przez kolejne 30 sekund potrząsać shakerem.
- Umieść zawartość w szklance i udekoruj wiśnią.
Pisco Sour
Pisco to południowoamerykańska brandy. Pochodzi z Peru i ma złożony, ziemisty smak i silny kwiatowy zapach. Pisco Sour to najczęściej spożywany sposób picia tego trunku. Jest on preferowany przez Peruwiańczyków od wielu dekad. Cieszy się również dużą popularnością w Chile, swoim sąsiedzie i rywalu.
Składniki:
- 60 ml pisco
- 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 20 ml prostego syropu
- Opcjonalnie: 1 kropla Agnostura/Amargo Bitters
- Opcjonalnie: 1 białko jajka, 25 ml aquafaby
Sposób przygotowania:
- W shakerze bez lodu wymieszać pisco, syrop z limonki, białko jajka.
- Przez około 10 sekund energicznie potrząsaj, aż białka się spienią.
- Do shakera dodać lód i energicznie wstrząsać, aż wszystko będzie schłodzone.
- Połącz wszystkie składniki w schłodzonej szklance.
Vodka Sour
Na koniec zrobiliśmy koktajl vodka sour, aby uczcić Polaków. Jest on bardzo podobny do pozostałych napojów. Różnica polega na tym, że bazą nie jest whisky czy tequila, ale wódka.
Składniki:
- 50 ml wódki;
- 30 ml syropu cukrowego;
- 30 ml soku z cytryny
- Kostki lodu
Przygotowanie:
1 Umieść kilka kostek lodu w shakerze, a następnie dodaj resztę składników.
2. Wstrząsaj całością przez około 20 sekund
3. Przełożyć do szklanki z kostkami lodu.