Czym jest alkohol rzemieślniczy?
1 gru 2022 - Wino
11 września 2024 3:22
Wino musujące to świetny sposób na dobrą zabawę, niezależnie od okazji. Ale czy wszystkie nadają się na każdą okazję? Jaka jest różnica między prosecco a szampanem? Dziś przyjrzymy się winom, które zawierają bąbelki!
Na przełomie XVII i XVIII wieku znane były wina bąbelkowe. Wina musujące powstawały wszędzie tam, gdzie dominowało wino klasyczne. Te bąbelki są wynikiem fermentacji drożdżowej.
Istnieje wiele rodzajów win musujących. Trzy najpopularniejsze to szampan, prosecco i cava. Choć każde z nich może smakować podobnie dla początkujących koneserów wina, ich historia produkcji, skład i proces wytwarzania są diametralnie różne.
Zacznijmy od Szampanii, czyli najbardziej znanego wina typu bubbly. Szampan to region Szampanii w północnej Francji. To wino często nazywane jest "standardowym" winem musującym. Wiele osób odnosi się do prosecco potocznie z szampanem, mimo że są to zupełnie inne trunki.
Szampania jest wyjątkowym regionem produkującym wino. Chłodne temperatury, wapienne i kredowe gleby oraz chłodne średnie temperatury sprawiają, że Szampania jest wyjątkowym regionem do produkcji wina. Szampan produkowany jest z trzech rodzajów owoców: Pinot Noir, Pinot Meunier i Chardonnay. Dostępne są zarówno białe jak i różowe wersje tych odmian.
Francja nie była jedynym krajem, który produkował wina musujące. Od kilkuset lat bąbelkowe trunki produkowane są w Hiszpanii i we Włoszech. Prosecco, włoski specjał, produkowany jest w regionie Veneto we Włoszech od XVIII wieku. Prawdopodobnie na początku było wytwarzane metodą tradycyjną. Jednak technologia doprowadziła do powstania tańszej alternatywy - metody Charmata. Pozwala ona na drugą fermentację w dużych zbiornikach ciśnieniowych przed rozlaniem do butelek.
Hiszpańska cava została po raz pierwszy udokumentowana w Katalonii w 1872 roku. To wino musujące powstaje przy użyciu tej samej tradycyjnej metody, co szampan. Dzięki niej w butelce zachodzi druga fermentacja. Penedes, w północno-wschodniej Hiszpanii, jest najbardziej znanym regionem produkcji wina Cava.
Obecnie dostępnych jest tak wiele win musujących, że wiele osób nie może się powstrzymać od zagubienia się na półkach z tymi trunkami. Czy jesteś jedną z tych osób? Nie obawiaj się!!! Stworzyliśmy listę najpopularniejszych win z bąbelkami, które można znaleźć w niemal każdym sklepie monopolowym.
Jest to najbardziej znany rodzaj trunku bąbelkowego. Szampan to jedyny region, który można uznać za szampana w przypadku wina musującego. Należy postawić sprawę jasno: szampan może być winem musującym, ale nie wszystkie wina musujące są szampanami.
Może być stosowany z prawie każdym rodzajem żywności, od dań śniadaniowych do smażonych potraw. Ma owocowy, ale niezbyt słodki smak, dzięki czemu jest idealny na ważne uroczystości.
Prosecco otrzymuje swoją nazwę od włoskiego miasta, w którym zostało wyprodukowane: Prosecco we Włoszech. Jest dostępne w formie bąbelkowej i musującej. Prosecco jest produkowane z winogron Glera i jest nieco słodsze niż szampan. Wino to powstaje w procesie zbiornikowym, dzięki czemu jest bardziej bąbelkowe i stanowi popularny dodatek do koktajli.
Cava to wino musujące, które wywodzi się z Katalonii. Produkowane jest z hiszpańskich winogron Macabeo, które nadają mu świeży, cytrynowy smak. Wytwarzane jest również z odmian Parellada i Xarello, które mają nuty cytrusowe i gruszkowe. Wszystkie wina Cava, niezależnie od odmiany owoców, mają kwiatowy zapach i słodszy smak niż Prosecco.
Cremant może być wykonany w wielu regionach Francji, w tym Limoux, Loary i Burgundii. Ta szczególna odmiana jest produkowana w taki sam sposób jak Szampan. Jego smak będzie się różnił w zależności od tego, z jakich winogron jest wytwarzany. Charakteryzuje je kremowy, orzechowy smak, który nie jest zbyt słodki.
To bąbelkowe wino pochodzi z Niemiec. Posiada aż 6% alkoholu. Trunek ten znany jest z owocowych i kwiatowych aromatów, takich jak jabłka i gruszka. Wino to staje się coraz bardziej popularne również poza granicami Niemiec ze względu na swoją naturalną kwasowość i owocowość. Sekt może być produkowany metodą tradycyjną lub Charmat, w zależności od rodzaju.
Frizzante i spumante to dwa terminy, które opisują poziom lub siłę bąbelków w butelkowym winie musującym. Odmiany oznaczone jako "frizzante", to wina, które są lekko musujące. "Spumante" to wina, które są w pełni nasycone dwutlenkiem węgla.
Wina wykonane z Frizzante mają 2,5 do 3,0 barów atmosfery/ciśnienia, podczas gdy wina Spumante mają zwykle 5 do 6.
Tak, bąbelki dwutlenku węgla najłatwiej tworzą się w temperaturze 6-7oC. Schłodzenie wina musującego sprzyja mniej wybuchowemu odkorkowaniu, ponieważ wszystkie cząsteczki wewnątrz wina są spowolnione przez niższe temperatury.
To jest świetny artykuł! Które wino ma najwyższą ocenę zdrowotną? Dowiedz się więcej o właściwościach i zaletach wina!
Jeśli wybierzesz wino z bąbelkami, które przez jakiś czas było przechowywane w lodówce, niska temperatura może wysuszyć korek. Może to prowadzić do utleniania się wina. Jeśli nie zamierzasz użyć wina w ciągu kilku dni, przechowuj je w chłodnym, ciemnym miejscu.
Czy wolisz wina musujące czy wytrawne? Wszystko zależy od okazji, Twoich preferencji i tego, co pijesz. Jeśli szukasz szampana, nie możesz się pomylić, jeśli wybierzesz wino z bąbelkami. Możesz znaleźć swoje ulubione wino w sklepie internetowym z winami i zamówić je już dziś!
© Copyright oalkoholach.pl | Wszelkie Prawa Zastrzeżone.