Najnowsze wiadomości

16 kwietnia 2024 17:08

Czym charakteryzuje się smak piw belgijskich? Wszystko o belgijskich piwach



Każdy, kto był w Belgii wie, jak bardzo jest ona urocza i fascynująca. Belgia ma bogatą historię i piękne dziedzictwo, które w znacznym stopniu wpłynęło na kulturę europejską. Trudno przecenić wkład Belgii w światową sztukę i rzemiosło piwowarskie. Zajrzyjmy do lokalnych browarów, aby odkryć, jak smakują i pachną belgijskie piwa.

Krótka historia i opis piw belgijskich

Piwo w regionach Europy Zachodniej sięga czasów starożytnego Rzymu. Obszar ten ma długą historię warzenia piwa. Woda w tym czasie była prawie nie do picia. Belgowie mieli więcej piwa niż czystej wody pitnej. Doprowadziło to do wzrostu popytu na ten trunek, co można zauważyć.

Chociaż w tamtych czasach warzono głównie flamandzkie i francuskie piwo, popyt na piwo był tak duży, że Belgowie musieli rozpocząć własną tradycję piwną. Przez wieki następowała stała, ale powolna ewolucja, która ostatecznie doprowadziła do rozkwitu belgijskiego przemysłu piwowarskiego, który znamy dzisiaj.

Piwo trapistów, czyli trunek mnicha klasztornego

Zakon Cystersów Ścisłej Obserwacji był niegdyś jedną z najbogatszych grup religijnych w Europie. Ich bogactwo opierało się na relikwiach z Ziemi Świętej, które przyciągały pielgrzymów i turystów ze wszystkich stron ówczesnego świata.

Czytaj też: Jakie jest najlepsze piwo kraftowe w Warszawie Lista browarów rzemieślniczych

Jak to często bywa, bogaci mnisi byli celem licznych napadów rabunkowych. Doprowadziło to do poważnych problemów finansowych. Mnisi stanęli w obliczu nieuchronnego bankructwa i musieli znaleźć sposób na zarabianie pieniędzy. Postanowili sprzedawać piwo. Okazało się to świetnym pomysłem, a piwo trapistów zostało okrzyknięte najlepszym piwem na świecie.

Piwa trapistów są, zgodnie z prawem, produkowane tylko w murach i na terenie klasztoru. Styl, smak i wydawanie pieniędzy na alkohol są podyktowane tradycją, która dla trapistów jest niemal święta.

Obecnie na świecie istnieje 11 wyznaczonych browarów trapistów. Znajdują się one w Belgii, Holandii oraz po jednym we Włoszech, Austrii i Holandii. W 2013 roku zezwolenie otrzymał również klasztor w Stanach Zjednoczonych.

Najpopularniejsze piwa belgijskie i metody ich warzenia

Belgia to mały kraj o zaskakującej liczbie stylów piwnych. Lokalne produkty mają tendencję do bycia piwami słodowymi z dużą ilością owocowych aromatów drożdżowych. Który styl jest Twoim ulubionym?

Belgijskie białe lub witbier

Te mętne jasne piwa są produkowane z niewielką ilością niesłodowanej pszenicy i zwykłego słodowanego jęczmienia. Mają pszeniczny smak i kremową konsystencję. Mają niski poziom goryczki i są zwykle aromatyzowane skórką pomarańczową i kolendrą.

Lambic (lambik)

Ten rodzaj piwa powstaje w wyniku spontanicznej fermentacji. Oznacza to, że brzeczka piwa jest otwarta na powietrze i pozwala bakteriom i drożdżom wejść do środka - podobnie jak w przypadku chleba na zakwasie. W ten sposób powstaje wiele różnych smaków, od słodko-kwaśnego po słodko-orzechowy.
Poza Belgią piwo to występuje w trzech głównych odmianach.

  • Straight - Tradycyjne piwo jednomarkowe
  • Owocowe - W tym stylu napar wzbogacony jest o sporą ilość całych owoców. Najpopularniejsze są maliny, brzoskwinie i wiśnie.
  • Gueuze - to mieszanka dojrzałego i młodego lambica, która nadaje mu zrównoważony smak i aromat. Piwo po zmieszaniu leżakuje zazwyczaj około roku.

Saisons i Farmhouse Ales

Piwo to ma wyraźny owocowy smak z łagodnym posmakiem podobnym w intensywności do lambików. Aby wzmocnić smak piwa, wiele browarów dodaje do swoich produktów zioła lub przyprawy.

Dubbel Ciemno bursztynowe piwa, które są bogate w aromaty palonych słodów. Niektóre z moich produktów mają silne aromaty owocowe i są lekko pikantne.

Tripel

Piwa te mają gęstą i złotą barwę i są warzone z tradycyjnych potrójnych słodów. Mają nuty miodowe, przyprawowe i owocowe. Piwa Tripel mają nieco więcej goryczki niż typowe belgijskie ales, aby zrównoważyć wszystkie słody.

Quadrupel

Najmocniejsze piwo w Belgii. Jest ono inspirowane stylami tripel i dubbel. Zazwyczaj mają głęboki czerwono-brązowy kolor z mocnym profilem słodowym. Zawartość alkoholu może przekraczać 10%.

Sięgnij po belgijskie piwo prosto z opactwa!

Czy znasz belgijskie piwa? Ten kraj na stałe wpisał się w bogatą historię europejskiego browarnictwa. Produkty tamtejszych browarów zachwycają miłośników piwa na całym świecie. Westmalle, Saison, a może Westleteren? Możesz spróbować wszystkich lokalnych piw, aby znaleźć swój ulubiony styl.

O alkoholach

Wszystko na temat alkoholi, które warto znać!