Najnowsze wiadomości

16 kwietnia 2024 16:35

Barrel-Aged Beer - Co to jest?



Beczki często kojarzą się z brandy lub whisky. Z tej metody korzystają mniejsze i większe browary. Nie jest to nowa metoda w przemyśle piwowarskim. Czym jest piwo starzone w beczkach? Jak powstaje i czy jest warte swojej ceny?

Barrel Aged: Co to znaczy?

Barrel Aged to po prostu angielski termin, który odnosi się do piwa, które było starzone w beczkach. Może to być każdy napój, górnej lub dolnej fermentacji, który miał kontakt lub spędził jakiś czas w drewnianej beczce. Proces ten nadaje piwu unikalny smak drewna i smak tego, co było w beczce wcześniej. W ten sposób można uzyskać piwo, które ma smak wysokiej jakości whiskey.

Piwo starzone w beczkach (barrel-aged beeris) jest starzone z różnych powodów. Może to być dąb, jabłko, olcha czy pekan. Aby wzmocnić smak drewna, większość beczek jest również zwęglona wewnątrz. Efekt końcowy jest oszałamiający!

Piwo o drzewnym smaku?

Być może myślisz sobie: "Podobno dlaczego miałbym chcieć, aby moje piwo smakowało jak drewno?". Na początku brzmi to absurdalnie, ale w rzeczywistości jest to całkiem możliwe. Beczka rozszerza się i kurczy w zależności od pogody, co pozwala na wlewanie starzonego piwa w drewniane szczeliny. W ten sposób napój zostaje nasycony waniliną, substancją chemiczną naturalnie występującą w drewnie. Jest to ta sama wanilina, którą zapewne nie raz widziałeś w swojej kuchni. Ten popularny zamiennik wanilii jest tym, co sprawia, że Barrel Aged Beer jest tak pyszne.

Ten trik, wraz ze starzeniem w beczce wcześniej wypełnionej alkoholem, pozwoli Ci stworzyć piwo niepodobne do żadnego innego. Piwo może nabrać dębowych i słodowych aromatów, gdy jest starzone w starych beczkach po whiskey. Posiada również owocowy aromat chmielowy.

Po beczkach po brandy, piwo starzone w beczkach

Piwo leżakowane w beczce - historia

Jeśli kiedykolwiek interesowałeś się piwowarstwem rzemieślniczym, to z pewnością wiesz, że wielu piwowarów domowych pozwala na starzenie swoich piw w beczkach. Nie jest to nowy pomysł. W zasadzie to tradycja, że kiedyś całe piwo dojrzewało w ten sposób. Można to nawet zobaczyć w filmach. Karczmarze przelewali złoty napój bezpośrednio do drewnianych pojemników. Jaskinie piwne były popularną opcją przechowywania beczek ze względu na niską temperaturę.

Drewniane beczki nie były już używane w amerykańskiej produkcji piwa po pojawieniu się stali nierdzewnej. Niemniej jednak, piwo rzemieślnicze odnotowało wzrost popularności od lat 70. Browary obecnie wracają do tej metody, aby nadać swojemu piwu wyraźny charakter.

W końcu pokusili się o krok dalej i zaczęli wlewać piwo do beczek, które wcześniej były używane do alkoholi wysokoprocentowych (whisky, bourbony, tequile itp.). Wina. W ten sposób miesza się smak i charakter drewna z piwem, podkreślając jednocześnie charakterystyczny profil smakowy i zapachowy dojrzewającego wcześniej alkoholu.

Czy jesteś już dumnym pijakiem piwa leżakowanego w beczce?

Czy kiedykolwiek próbowałeś piwa Barrel Aged? Najwyższy czas wsiąść do wagonu! Aromatyczne piwo z nutami wanilii i whiskey możesz znaleźć w barach piwnych lub sklepach internetowych w pobliżu Ciebie.

O alkoholach

Wszystko na temat alkoholi, które warto znać!