Czym jest alkohol rzemieślniczy?
1 gru 2022 - Wino
11 września 2024 1:00
Na rynku dostępnych jest wiele browarów. Polskie piwo i niemieckie piwo to tylko kilka z wielu dostępnych opcji. Które z nich jest najlepsze? Temat jest gorący, a piwosze zawsze starają się przekonać innych.
Jesteśmy większym graczem na rynku piwa (w tym piw Kraft) niż mogłoby się wielu wydawać. Polska zajmuje trzecie miejsce w pierwszej trójce największych producentów piwa w Unii Europejskiej, za Niemcami i Wielką Brytanią.
Przed XIX wiekiem polscy browarnicy produkowali piwo wyłącznie metodą górnej fermentacji. Dzięki tej metodzie powstało wiele wspaniałych porterów i piw pszenicznych. Przykładem jest piwo Grodziskie.
Eksporterzy zaczęli produkować piwa o dłuższym terminie przydatności do spożycia, gdy odkryli zapotrzebowanie na ten trunek w odległych krajach. Doprowadziło to do tego, że dolna fermentacja stała się w Polsce bardzo popularna, a "gorniaki", czyli polskie "gorniaki", prawie zniknęły.
Najlepsze polskie piwa są tym, co tygrysy kochają najbardziej i wyskakują jak grzyby po deszczu. Wyskakuje wiele piw kraftowych, które często mają lepszy smak i aromat niż produkty komercyjne. Jakie jest najlepsze polskie piwo do picia? Ranking RateBeer wyłonił dziesięć lokalnych trunków, które kochają Polacy.
1. shalpiw Extreme Jack Daniels BA (średnia ocena 4,24)
2. Artezan Male Alpha (Barrel Aged) (średnia ocena: 4,18)
3. Kormoran Imperium Prunum (średnia ocena: 4,17)
4. Fortuna Komes Roasted Barley Wine Cognac BA (średnia ocena: 4,15)
5. shalpiw Buba Extreme Cognac BA (średnia ocena 4,10)
6. apis Połtorak Jadwiga (średnia ocen: 4,09)
7. Widawa 5th Anniversary Imperial Baltic Porter Bourbon BA (średnia ocena : 4,09)
8. Maltgarden/Beer Underground The Middle Of Silence (średnia ocena : 4,07)
9. Brocreation Potion #2 (średnia ocena 4,06)
10. PINTA Risfactor Double BA Bourbon & Rum (średnia ocena: 4,06)
Czy znasz już wszystkie z nich? Jeśli nie, to najwyższy czas wziąć się do roboty!
W dniu Oktoberfestu najczęściej przypomina nam się o bogatej tradycji niemieckiego piwa. To fascynująca opowieść o historii piwa na zachód od granicy. Łatwo zapomnieć, że to Niemcy są prawdziwymi przodkami piwa przez cały rok. Stworzyli wiele z najbardziej kochanych stylów alkoholu, które do dziś są preferowane przez piwoszy na całym świecie.
Lager to flagowy produkt niemieckiego przemysłu piwowarskiego. Można go kupić zarówno w barze w pięciogwiazdkowym hotelu, jak i w lokalnym, studenckim sklepie monopolowym. Gatunek ten powstał na długo przed powstaniem pierwszych struktur państwowych w Niemczech.
Co odróżnia lagery od wybieranych dziś piw typu ale? Używa się w nich drożdży dolnej fermentacji, które rozwijają się w niższych temperaturach.
Niemieckie zamiłowanie do pysznego, dobrze warzonego piwa jest znane na całym świecie. Wielu piwowarów nadal przestrzega Reinheitsgebot (prawa czystości piwa) z 1516 roku. Prawo to stanowi, że piwo może być produkowane wyłącznie z wody, jęczmienia i chmielu.
Niemcy są znane ze swojego piwa, dlatego warto spróbować kilku lokalnych odmian. Są one dostępne również w Polsce.
Jest to genialny, niefiltrowany lager z browaru Kulmbacher, z północnej Bawarii. To pyszne piwo przeniesie Cię do niemieckiego biergarten z aromatem świeżego chmielu, kelnerkami ubranymi w tradycyjne stroje ludowe i łykiem. Wiele osób uwielbia niemieckie piwo mnichowe.
Od 1040 roku swoje piwa warzy browar Weihenstephan. Ich piwa są wynikiem ponad tysiącletniego doświadczenia. Jest to orzeźwiający napój, który dzięki delikatnej drożdżowej słodyczy można pić przed lub po posiłku.
Spaten Oktoberfest to słodkie brązowe piwo o lekkim słodowym smaku i nutach palonych. Tradycyjnie warzone jest w marcu, a serwowane podczas Oktoberfestu. Pomimo swojej słodyczy napój jest orzeźwiająco rześki. Spiesz się, jest dostępne tylko od października do sierpnia lub listopada!
Paulaner to znaczący gracz na niemieckim rynku piwnym. Ich Doppel Bock to doskonały przykład wysokiej klasy piwa dolnej fermentacji. Doppel Bock jest ciemniejszy i bardziej bogaty niż zwykły kohl. Zachowuje jednak czysty smak. Posiada aromaty karmelu, palonych przypraw i prażonego cukru. Ma wyrazisty smak dzięki ciemnemu słodowi jęczmiennemu.
Czechy to raj dla miłośników piwa. Czechy produkują jedne z najlepszych trunków na świecie. Puby w całym kraju są zatłoczone przez turystów i lokalnych piwoszy z całej Europy.
Zachodnia połowa kraju była zdominowana przez Królestwo Czech. Było ono częścią Królestwa Bawarii, które warzyło podobnie jak jego sąsiedzi z Bawarii. Piwo czeskie było często warzone przez mnichów w klasztorach. Mogli oni spożywać je w okresach postu. Brevnov, praski klasztor, który rozpoczął produkcję tego napoju w X wieku, warzy go do dziś, z wyjątkiem 120-letniej przerwy.
Czeskie piwo lubią także Polacy. W mniejszych miastach otwiera się więcej barów, pubów i sklepów, które importują czeskie piwo z naszej południowej granicy. Do popularnych odmian należą pilznerki, lagery jak Zatecky czy Kozel. Wiele z tych odmian można kupić w naszym sklepie.
© Copyright oalkoholach.pl | Wszelkie Prawa Zastrzeżone.