Najnowsze wiadomości

16 kwietnia 2024 15:46

Bourbon. Czym jest Bourbon? Czym różni się od whisky czy whiskey? Z czym należy go pić?



O ile każdy bourbon można uznać za whisky, o tyle nie wszystkie whisky to bourbony. Choć na pierwszy rzut oka mogą wyglądać podobnie, istnieje między nimi wiele kluczowych różnic. Co sprawia, że jeden trunek różni się od drugiego? Odpowiedzmy sobie na to pytanie!

Co to jest bourbon?

Bourbon to rodzaj whiskey, który wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. Trunek ten produkowany jest przede wszystkim z kukurydzy i starzony w dębowych beczkach, które zostały zwęglone. Nazwa Bourbon pochodzi od francuskich króli, na cześć których nazwano również jedno z hrabstw Kentucky.

Te trzy odrębne elementy bourbona to kukurydza, dębowe beczki i Kentucky. Są one podstawą każdej partii bourbona, ale jest to skomplikowany proces.

W przeszłości destylarnie rozcieńczały swoje whiskey, a następnie bezczelnie oszukiwały swoich klientów. Aby temu zapobiec, rząd federalny ustanowił zestaw standardów, do których bourbon musi się stosować:

  • W zacierze należy użyć minimum 51% kukurydzy
  • Destylat nie może zawierać więcej niż 80% alkoholu
  • Słód jęczmienny musi być wytwarzany wyłącznie z całkowicie naturalnych składników.
  • W przypadku Straight Bourbon starzenie powinno trwać co najmniej dwa lata.

Jakie inne informacje mamy o historii tego szlachetnego ducha?

Kentucky - ojczyzna amerykańskiej whiskey

Koloniści z Nowego Świata mieli dostęp do bogactwa zasobów naturalnych. Nic dziwnego, że koloniści wykorzystywali te zasoby do produkcji własnego alkoholu.

Wbrew powszechnemu przekonaniu, to nie bourbon był pierwszą amerykańską destylacją szkockiej sztuki. Jego przodkiem była whiskey produkowana wyłącznie z żyta. Różniła się ona od znanych nam dziś whisky single malt i blended, ale nadal miała swój własny smak i aromat. Z czasem część żyta zastąpiono kukurydzą. Był to pierwszy krok w kierunku stworzenia trunku, który obecnie znamy jako bourbon whiskey.

Dlaczego Kentucky? Powodów jest wiele. Stan ten był bogaty zarówno w zboże, jak i wysokiej jakości wodę. Każdy naturalny zbiornik wodny posiadał młyn do mielenia kukurydzy oraz destylarnię, która wytwarzała whiskey. Te systemy rzeczne były wykorzystywane do transportu, a następnie sprzedaży alkoholu.

To właśnie wtedy powstał Bourbon.

Bourbon i Whiskey - najważniejsze różnice

Whisky powstaje ze sfermentowanej mieszanki, najczęściej z ziaren pszenicy, jęczmienia i żyta. Alkohol może być sklasyfikowany jako whisky, bourbon lub mieszanka różnych ziaren w zależności od ilości.

Whiskey można nazwać bourbonem tylko wtedy, gdy w swojej mieszance ziaren zawiera duży udział kukurydzy. Może być uzupełniona żytem lub rzadziej pszenicą. Bourbon pszeniczny jest z reguły łagodniejszy od żytniego. Żytni natomiast charakteryzuje się silnym aromatem.

Następnie następuje dojrzewanie w beczkach. Amerykańskie prawo wymaga, aby bourbon starzony był w dębowych beczkach. Było to swego czasu problemem dla wielu destylatorów. Niespodziewany wzrost popularności bourbona doprowadził do tego, że zaczęło brakować beczek do przechowywania whiskey.

Ostatnim wymogiem jest to, aby bourbon był produkowany w USA.

Jak długo powinien starzeć się bourbon?

Bourbon jest starzony przez krótszy czas niż inne whisky. Niektórzy producenci sprzedają bourbon nawet przez trzy miesiące. Okres starzenia nie jest określony. Wyjątkiem od tej reguły jest Straight Bourbon, który musi być starzony przez minimum dwa lata. Można zatem przyjąć, że prawdziwy Bourbon wymaga jedynie dwóch lat starzenia.

Niektórzy destylatorzy wydłużają ten okres. Kilka odmian bourbona, które są bardziej niszowe, starzone są przez okres od 5 do 12 lat, aby rozwinąć wyraźną goryczkę. Partie starzone przez ponad 12 lat rozwijają charakterystyczny kwaśno-gorzki posmak, który znany jest tylko nielicznym koneserom.

Amerykańskie prawo federalne wymaga, aby producenci bourbona mniejszego niż czteroletni musieli pokazać i ujawnić dokładny okres dojrzewania.

Co pić z bourbonem?

Tradycjonaliści wolą pić bourbon w temperaturze pokojowej i bez żadnych dodatków. Nie ulega wątpliwości, że w ten sposób można uzyskać najlepsze doświadczenia z alkoholem. Wbrew powszechnej opinii nie jest to jedyny sposób na delektowanie się amerykańską whiskey. Po pierwsze, nie każdy lubi mocny smak czystego Bourbona. Butelka nie jest równa pełnej butelce. Po drugie, trunki niższej jakości można mieszać z innymi składnikami.

Kolejna rzecz, którą warto wiedzieć: Jak zrobić klasyczny whiskey sour (whiskey sour)? Dowiedz się więcej o przepisach na drinki z whiskey

Bourbon można wykorzystać w wielu pysznych drinkach. Te eleganckie, wytworne i pełne smaku koktajle mogą pomóc Ci poszerzyć swoje alkoholowe horyzonty. Do popularnych mieszanek należą:

  • Bourbon z colą - Prosty, słodki drink, który maskuje prawdziwy smak whiskey. Może to być zarówno wadą, jak i zaletą.
  • Old Fashioned - Dodatek lodu dodatkowo wzmacnia intensywny smak bourbona, ale nie jego oryginalny smak.
  • Manhattan - Popularny koktajl przyrządzany z whiskey, angostury i wermutu.
  • Mint Julep - to orzeźwiający koktajl, który jest popularny na południu USA. Składa się z syropu cukrowego, mięty i bourbona.

To tylko kilka z wielu kombinacji, które są dostępne. Istnieje wiele kombinacji, które możesz stworzyć i to Ty masz ostateczny głos w sprawie, która z nich.

Tennessee Whiskey, Wild Turkey? Wybierz swoją ulubioną amerykańską whiskey

American Bourbon to amerykański odpowiednik tradycyjnej szkockiej whisky. Są bardzo podobne, ale różnice widać na każdym kroku.

Czy kiedykolwiek próbowałeś amerykańskiej whisky? Nie wiesz jak smakuje amerykańska whiskey? Dzięki sklepowi internetowemu możesz zamówić amerykańskiego bourbona online i przenieść się do słonecznego Kentucky!

Zapisz się do newslettera Jak się nazywa? Email wpisz swój email Subskrybuj

O alkoholach

Wszystko na temat alkoholi, które warto znać!