Najnowsze wiadomości

16 kwietnia 2024 16:03

Jak zrobić klasyczny whiskey-sour (whiskey sour)? Dowiedz się więcej o przepisach na drinki z whiskey



Whisky sour jest ciepły zimą i orzeźwiający latem. Jaka jest historia tego koktajlu? Skąd się wziął? I dlaczego jest tak popularny w barach na całym świecie? Przyjrzyjmy się historii i kompozycjom whisky sour, a następnie przygotujmy kilka przepisów!

Jaka jest historia whiskey-sour?

Whisky Sour to idealne słodko-kwaśne połączenie na każdą okazję. Wykonuje się go z bourbona, whiskey, soku z cytryny i odrobiny syropu cukrowego dla osłodzenia.

Pierwsza wzmianka o tym drinku pojawiła się w 1862 roku. The Bartenders Guide Jerry'ego Thomasa jest bardziej konkretnym przykładem. Można śmiało powiedzieć, że ludzie pili "whiskey sour" na długo przed wydaniem tej książki. Możemy podziękować wielu osobom za ten pyszny trunek. Jak wiele drinków, zawdzięczamy go... marynarzom.

Podróżowanie drogą morską było w XIX wieku trudnym zadaniem. Jednym z problemów było znalezienie czystej wody podczas długich rejsów. Marynarze zwrócili się w stronę whisky, ginu i rumu jako wysokoprocentowych alkoholi. Wielu marynarzy było również dotkniętych szkorbutem z powodu niedoboru witaminy C.

W tamtych czasach na rejsach przewożono duże ilości cytryn, limonek i pomarańczy. Marynarze przewozili również alkohol, którym często była whiskey lub bourbon. W rezultacie powstał whiskey-sour, który był idealnym połączeniem alkoholu i zwalczających szkorbut cytryn.

Kwaśny trunek po raz pierwszy został odkryty na morzu przez wiele lat. Popularność zyskał, gdy dotarł do brzegów w Stanach Zjednoczonych. Współcześni barmani dodawali ubite białka jaj, aby stworzyć kremową piankę. Przez lata powstało wiele wariacji tego koktajlu. Najbardziej znaną jest New York Sour. Ta klasyczna wersja ma w sobie nutę czerwonego wina.

Drink ten, przyrządzony na bazie szkockiej lub irlandzkiej whiskey, nadal cieszy się popularnością.

Whisky sour z białkiem i nie tylko! Przepisy na drinki

Jaki jest sekret świetnego whiskey sour? Właściwa równowaga. Dobry przepis na sour whisky będzie miał odpowiednią równowagę słodkiego syropu cukrowego, rozgrzewającego bourbona i jasnego soku z cytryny. Dzięki temu powstaje orzeźwiający koktajl, który jest jednocześnie zrównoważony i nie za słodki.

Świeżo wyciśnięty sok jest najlepszy. Ten drink na bazie whisky to świetny wybór. Sok z cytryny możesz zastąpić limonkami lub mieszanką obu. Ten alkoholowy drink może być podawany z lodem, plastrami pomarańczy i garnirowaniem wiśni Maraschino.

Możesz zrobić tego drinka w domu! Nie szukaj dalej! Oto najpopularniejsze przepisy na whiskey sour.

Klasyczny whiskey sour

Popularność klasycznej whiskey-sour spadła w drugiej połowie XX wieku, ponieważ bardziej popularne stały się składniki wstępnie zabutelkowane. Oznaczało to, że ponadczasowa kombinacja cukru i soku z cytryny została zastąpiona mieszanką z dodatkiem owoców. Ten słodko-kwaśny koktajl odzyskał swoje miejsce na szczycie listy klasycznych koktajli po XX wieku.

Wariacji tego drinka jest wiele i można je znaleźć w książkach koktajlowych i przepisach na całym świecie. Trudno jednak nie pokochać prostoty oryginalnej wersji składającej się z trzech składników. Oto kroki, które należy wykonać!

Składniki:

  • 60 ml whiskey
  • 30 ml świeżego soku z cytryny
  • 15 ml syropu cukrowego
  • Białka jaj (opcjonalnie);
  • Plasterek cytryny (do dekoracji);
  • Wiśnia Maraschino (do dekoracji).

Sposób przygotowania:

  1. W shakerze wypełnionym lodem połącz whiskey, sok z cytryny i słodki syrop.
  2. Przez 10-15 sekund energicznie wstrząsać.
  3. Podawać porcje koktajlu w szklankach ze świeżym lodem.
  4. Udekorować danie Maraschino i cytryną.

Uwaga: Aby uzyskać kremową piankę, dodaj żółtko do shakera wraz z resztą składników. Ale wstrząśnij shakerem "na ciepło", tzn. możesz użyć lodu, ale nie lodu. Możesz dodać kostki lodu później i kontynuować krok 2.

Thermomix whisky sour

Thermomix można wykorzystać do przygotowania pysznych koktajli i drinków. Można też zrobić z nim pyszną wersję whiskey sour. To proste do zrobienia!

Składniki:

  • 60 ml whisky
  • 30 ml świeżego soku z cytryny
  • 15 ml cukru pudru
  • Plasterek cytryny (do dekoracji);
  • Wiśnia Maraschino (do dekoracji).

Sposób przygotowania:

  1. Cukier puder miksować przez około 20 sekund na prędkości TURBO.
  2. Dodać alkohol i sok z cytryny.
  3. Mieszać przez około 10 sekund na poziomie prędkości 4.
  4. Dodaj kostki lodu do schłodzonych szklanek.
  5. Opcjonalnie udekorować wiśnią i cytryną.

New York Sour

New York Sour to wariacja na temat tradycyjnej receptury Whisky Sour, która zawiera porcję czerwonych win wytrawnych. Trunek nadaje napojowi głęboki czerwony kolor i walory aromatyczne. Chociaż uważa się, że New York Sour pochodzi z lat 70. i 80. XIX wieku, w tym czasie był podawany pod różnymi nazwami, takimi jak Continental Sour. Możliwe, że New York Sour powstał również w Chicago. Jednak nowojorska wytwórnia przejęła pomysł i nie porzuciła go.

Składniki:

  • 60 ml rye whiskey, bourbon
  • 30 ml świeżo wyciśniętego soku lemoniada
  • 15 ml syropu cukrowego
  • Białka jaj (opcjonalnie);
  • 15 ml czerwonego wina

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj whiskey, syrop cukrowy, sok z cytryny i białko jajka (opcjonalnie). Dodaj lód do shakera.
  2. Należy energicznie wstrząsać, aż wszystko będzie dobrze schłodzone.
  3. Całą mieszankę podawać w szklankach ze świeżym lodem.
  4. Powoli wlewaj czerwone wina po drewnianej łyżce, tak aby wino unosiło się na wierzchu.

Uwaga: Aby uzyskać kremową piankę, dodaj białko jajka do shakera wraz z resztą składników. Ale wstrząsaj shakerem "na ciepło", tzn. Możesz użyć lodu, ale nie lodu. Możesz dodać kostki lodu później i kontynuować krok 2.

O alkoholach

Wszystko na temat alkoholi, które warto znać!