Czym jest alkohol rzemieślniczy?
1 gru 2022 - Wino
11 września 2024 2:09
Whisky sour jest ciepły zimą i orzeźwiający latem. Jaka jest historia tego koktajlu? Skąd się wziął? I dlaczego jest tak popularny w barach na całym świecie? Przyjrzyjmy się historii i kompozycjom whisky sour, a następnie przygotujmy kilka przepisów!
Whisky Sour to idealne słodko-kwaśne połączenie na każdą okazję. Wykonuje się go z bourbona, whiskey, soku z cytryny i odrobiny syropu cukrowego dla osłodzenia.
Pierwsza wzmianka o tym drinku pojawiła się w 1862 roku. The Bartenders Guide Jerry'ego Thomasa jest bardziej konkretnym przykładem. Można śmiało powiedzieć, że ludzie pili "whiskey sour" na długo przed wydaniem tej książki. Możemy podziękować wielu osobom za ten pyszny trunek. Jak wiele drinków, zawdzięczamy go... marynarzom.
Podróżowanie drogą morską było w XIX wieku trudnym zadaniem. Jednym z problemów było znalezienie czystej wody podczas długich rejsów. Marynarze zwrócili się w stronę whisky, ginu i rumu jako wysokoprocentowych alkoholi. Wielu marynarzy było również dotkniętych szkorbutem z powodu niedoboru witaminy C.
W tamtych czasach na rejsach przewożono duże ilości cytryn, limonek i pomarańczy. Marynarze przewozili również alkohol, którym często była whiskey lub bourbon. W rezultacie powstał whiskey-sour, który był idealnym połączeniem alkoholu i zwalczających szkorbut cytryn.
Kwaśny trunek po raz pierwszy został odkryty na morzu przez wiele lat. Popularność zyskał, gdy dotarł do brzegów w Stanach Zjednoczonych. Współcześni barmani dodawali ubite białka jaj, aby stworzyć kremową piankę. Przez lata powstało wiele wariacji tego koktajlu. Najbardziej znaną jest New York Sour. Ta klasyczna wersja ma w sobie nutę czerwonego wina.
Drink ten, przyrządzony na bazie szkockiej lub irlandzkiej whiskey, nadal cieszy się popularnością.
Jaki jest sekret świetnego whiskey sour? Właściwa równowaga. Dobry przepis na sour whisky będzie miał odpowiednią równowagę słodkiego syropu cukrowego, rozgrzewającego bourbona i jasnego soku z cytryny. Dzięki temu powstaje orzeźwiający koktajl, który jest jednocześnie zrównoważony i nie za słodki.
Świeżo wyciśnięty sok jest najlepszy. Ten drink na bazie whisky to świetny wybór. Sok z cytryny możesz zastąpić limonkami lub mieszanką obu. Ten alkoholowy drink może być podawany z lodem, plastrami pomarańczy i garnirowaniem wiśni Maraschino.
Możesz zrobić tego drinka w domu! Nie szukaj dalej! Oto najpopularniejsze przepisy na whiskey sour.
Popularność klasycznej whiskey-sour spadła w drugiej połowie XX wieku, ponieważ bardziej popularne stały się składniki wstępnie zabutelkowane. Oznaczało to, że ponadczasowa kombinacja cukru i soku z cytryny została zastąpiona mieszanką z dodatkiem owoców. Ten słodko-kwaśny koktajl odzyskał swoje miejsce na szczycie listy klasycznych koktajli po XX wieku.
Wariacji tego drinka jest wiele i można je znaleźć w książkach koktajlowych i przepisach na całym świecie. Trudno jednak nie pokochać prostoty oryginalnej wersji składającej się z trzech składników. Oto kroki, które należy wykonać!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Uwaga: Aby uzyskać kremową piankę, dodaj żółtko do shakera wraz z resztą składników. Ale wstrząśnij shakerem "na ciepło", tzn. możesz użyć lodu, ale nie lodu. Możesz dodać kostki lodu później i kontynuować krok 2.
Thermomix można wykorzystać do przygotowania pysznych koktajli i drinków. Można też zrobić z nim pyszną wersję whiskey sour. To proste do zrobienia!
Składniki:
Sposób przygotowania:
New York Sour to wariacja na temat tradycyjnej receptury Whisky Sour, która zawiera porcję czerwonych win wytrawnych. Trunek nadaje napojowi głęboki czerwony kolor i walory aromatyczne. Chociaż uważa się, że New York Sour pochodzi z lat 70. i 80. XIX wieku, w tym czasie był podawany pod różnymi nazwami, takimi jak Continental Sour. Możliwe, że New York Sour powstał również w Chicago. Jednak nowojorska wytwórnia przejęła pomysł i nie porzuciła go.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Uwaga: Aby uzyskać kremową piankę, dodaj białko jajka do shakera wraz z resztą składników. Ale wstrząsaj shakerem "na ciepło", tzn. Możesz użyć lodu, ale nie lodu. Możesz dodać kostki lodu później i kontynuować krok 2.
© Copyright oalkoholach.pl | Wszelkie Prawa Zastrzeżone.