Najnowsze wiadomości

16 kwietnia 2024 17:05

Piwo grodziskie. Jak zrobić piwo w polskim stylu, czyli dobrze!



Dużo się dziś mówi o piwach zagranicznych, czy to amerykańskich, niemieckich, czy czeskich. Stanisław Jachowicz, polski poeta, powiedział kiedyś: "cudze chwalicie, a swego nie rozumiecie." Grodziskie to świetny przykład na to, że polskie piwo jest dobre i warzone z setkami lat tradycji. Jaka jest historia Browaru Wielkopolskiego i jakich odmian warto spróbować w pierwszej kolejności?

Piwo grodziskie - historia

Wiele osób nie wie, że piwo fermentowane Grodzisktopma kilkaset lat! Grodzisk Wielkopolski był siedzibą jednego z pierwszych browarów w Europie, stąd jego nazwa. Piwo grodziskie było warzone na początku XIV wieku. Tradycja podaje jego dokładniejsze określenie, wskazując, że pierwszą partię uwarzono w 1301 roku. Na przestrzeni lat piwo nazywano Grodziskim i Grodziszem.

Początkowo Grodziskie było zarezerwowane dla zamożnych obywateli. Jednak od tego czasu rozpowszechniło się wśród niższych klas społecznych. Grodzisk Wielkopolski był jedynym miejscem, w którym można było warzyć to piwo przez większość XX wieku. Warto wspomnieć, że jest to jedyne polskie średniowieczne piwo górnej fermentacji, którego oryginalna receptura przetrwała do czasów współczesnych.

Grodziskie to piwo nie tylko dla Polaków! Nasze piwo w okresie zaborów i dwudziestolecia międzywojennego pokochali Niemcy. Dlatego też sprowadzali jego duże ilości.

Piwo grodziskie było warzone wyłącznie przez Zjednoczone Browary Grodziskie od 1922 do 1993 roku. Następnie zakład został zamknięty z powodu nierentowności.

Piwo Grodziskie przetrwało do dnia dzisiejszego. Nie przegap swojej szansy!

Czym wyróżnia się Grodziskie?

Piwo grodziskiena przestrzeni dziejów nazywane było "dumą" polskiego browarnictwa. Jest to najbardziej znany i popularny polski styl piwowarski, posiadający swoje charakterystyczne cechy. Produkowane jest z wysokiej jakości słodu pszenicznego, który nadaje mu dymny smak. Piwo często kojarzy się z dębem, dymem z ogniska, a nawet oscypkiem. Nie jest to przypadkowe zjawisko. Przed wyprodukowaniem każdej partii, słód musi zostać wysuszony dymem z drewna dębowego.

Czytaj także: Co to jest piwo Kraft i dlaczego są droższe od piw przemysłowych?

Piwo grodziskie ma łagodny alkohol, więc nie jest nieprzyjemne w piciu i nie pozostawia kaca następnego dnia rano. Piwo ma wysoką zawartość dwutlenku węgla i pieni się tak mocno, że bywa nazywane polskim szampanem.

Grodziskie to najlepsze piwo do ugaszenia pragnienia w gorący letni dzień. Ciekawe podgatunki z Browaru Grodziskiego znajdziesz w dalszej części artykułu.

Grodziskie White IPA

Jesteście miłośnikami Indian Pale Ale? Jeśli tak, to powinieneś spróbować polskiego podgatunku! To jedyne Grodziskie, które zawiera zieloną herbatęSencha Earl Gray. Dodawana jest ona pod koniec fermentacji. Ten wyjątkowy składnik nadaje napojowi niepowtarzalny ziołowy aromat. Piwo chmielone na zimno powstaje z odmian Sorachi Ace, Hallertau Blanc oraz Equinox. Dzięki temu zapewnia wysoką jakość.

Znane również jako piwo IPA. Co to jest? Skąd wzięła się ta moda? Wielkie rzeczy o IPA

Grodziskie Black Elderberry - "Naturalny kwiat bzu czarnego. "

To piwo grodziskie jest świetne dla tych, którzy lubią eksperymentować z recepturami. To piwo rzemieślnicze jest produkowane z użyciem wyłącznie naturalnych składników, w tym słodu pszenicznego suszonego w dębie.

Grodziskie Session Ale

Session Ale to aromatyczne piwo, które posiada kwiatowe i owocowe smaki. Trunek wyróżnia się ponowną fermentacją w butelce, co nadaje mu głęboki, ale delikatny smak. Do procesu chmielenia wykorzystywany jest szczep Sybilla, który nadaje piwu charakterystyczną goryczkę.

Grodziskie Imperial

Grodziskie Imperialpowstało we współpracy Browaru w Grodzisku Wielkopolskim z teksańskim Live Oak. Ten wyjątkowy złoty trunek jest efektem połączenia dwóch różnych szkół piwowarskich. Imperial to mocne, intensywne piwo. Zawiera do 7% alkoholu i 15,4% ekstraktu. Jest bardziej chmielowe i dymne niż inne piwa grodziskie.

W stylu New England dodaje owocowe i cytrusowe aromaty dla wzmocnienia smaku.

Grodziski Porter

Z czego najbardziej słynie polska scena piwna, oprócz delikatnego piwa grodziskiego? Mocne, intensywne portery bałtyckie są ostoją polskiej sceny piwnej. Porter Grodziski to udana próba połączenia tych dwóch stylów. To piwo jest świetnym przykładem polskich browarów. Piwo to jest fermentowane w kadziach grodziskich na wysokiej jakości drożdżach. Mocne nuty kawowe wzmacniają aromat dymu z suszonego dębu.

Grodziski Porter to piwo dla poważnych piwoszy! Może zawierać nawet 8,5% alkoholu, a aż 19% ekstraktu. Charakteryzuje się goryczką na poziomie 40 IBU.

Grodziski Plum Porter

Ta limitowana edycja jest częścią serii Grodziskiporter. Zawiera słody, które zostały uwędzone drewnem z dębu i gruszy. Smak piwa wzbogacony jest o sok śliwkowy, który uwydatnia owocowe aromaty. Jest to świetny wybór dla tych, którzy kochają klasyczne portery i chcą spróbować czegoś nowego.

Zamów piwo w stylu grodziskim

Grodziskie ma bogatą i ciekawą historię, a także wybitne walory smakowe. To polskie piwo pszeniczne powstało w Wielkopolsce. Trunek ten od wielu dekad cieszy się uznaniem smakoszy w całej Europie. Będziesz zaskoczony tym, jak wspaniałe może być polskie piwo! W niczym nie ustępuje ono innym odmianom.

O alkoholach

Wszystko na temat alkoholi, które warto znać!