Czym jest alkohol rzemieślniczy?
1 gru 2022 - Wino
29 kwietnia 2024 3:06
Smak dobrze ugotowanego kurczaka i wieprzowiny może być rozkoszą. Większość ludzi od czasu do czasu czuje potrzebę spróbowania czegoś "dzikszego". Świat od razu wyda się piękniejszy, gdy połączymy mięso jelenia lub dzika z odpowiednim trunkiem. Jaki alkohol jest najlepszy do dziczyzny? A którego powinieneś unikać?
Musisz pamiętać, że dziczyzna jest bardzo specyficznym rodzajem mięsa, gdy połączysz z nią piwo lub wino. Dzikie zwierzęta, w przeciwieństwie do gatunków hodowlanych, częściej używają swoich mięśni, co może wpłynąć na teksturę i zapach kolejnego posiłku. Ważna jest również naturalna dieta, ponieważ zwierzęta jedzą to, co znajdą na polach lub w lasach.
Jaki rodzaj alkoholu jest najlepszy do dziczyzny? Te same zasady dotyczą jedzenia i napojów. Kluczem jest równowaga. Cytrusowe wino lub mocno chmielone piwo sprawdzi się w przypadku kaczki, która jest tłusta. Dzięki nim pozbędziesz się nieprzyjemnego posmaku po zjedzeniu trudnej do strawienia kaczki.
Venison może być sparowana z wieloma napojami, które normalnie sparowałbyś z wołowiną. Napój powinien być wystarczająco mocny, aby dopełnić bogaty smak i teksturę dziczyzny. Mięso z dzika dobrze łączy się z lżejszymi winami i piwami. Z drugiej strony, lżejsze odmiany, takie jak królik, mogą być sparowane z lżejszymi winami i piwem.
Wino z Venison należy dobierać z rozwagą - do tak szlachetnego mięsa źle jest podać cokolwiek!
Różnorodność gatunków sprawia, że parowanie wina i dziczyzny jest trudne. Niektóre dzikie zwierzęta mogą być dość twarde, podczas gdy inne są stosunkowo łatwe w obsłudze. Ważne jest, aby wiedzieć, z jakim rodzajem mięsa mamy do czynienia. Wymaga to wiedzy na temat smaku, zawartości tłuszczu i wielu innych aspektów. Bez tego dobranie odpowiedniego trunku jest praktycznie niemożliwe.
Królik to delikatne i słodkie mięso, które nie ma intensywnego smaku. Powinno mu towarzyszyć lekkie wino, gdyż cięższe wina mogą zdominować smak posiłku. To wino można sparować z winami typu Rhone, Pinot Noir oraz białym Pinot Grigio. Należy pamiętać, że sposób przygotowania dania również będzie odgrywał dużą rolę.
To zwierzę jest duże i potężne, więc słodki napój powinien być w stanie zrównoważyć jego siłę. Dobrym wyborem byłoby czerwone wino z dużą ilością przypraw i mocnych owoców. Dolcetto i Zinfandel to dobre opcje.
Nie jesteś fanem czerwonego wina? Możesz również użyć jednego z białych win, takich jak Viognier i Rousanne.
Wybór odpowiedniego wina może być trudny, ponieważ każda część gęsi jest wyjątkowa. To mięso dobrze komponuje się z czerwonym Burgundem. Słodki Riesling lepiej pasuje do lżejszych części ciała gęsi.
Nie masz pewności co do wyboru odpowiedniego rodzaju mięsa? Kalifornijski Pinot Noir lub australijski Shiraz doskonale sprawdzą się przy każdym posiłku z udziałem gwiazdkowej gęsi.
Prawdopodobnie widzieliście już Państwo jelenia. Towarzysz jelenia również musi być równie szlachetny jak jego status. Do jelenia zaleca się podawać delikatne czerwone wino o lekkiej kwasowości.
Dzikie mięso nie musi być sparowane z winem. Piwoszy ucieszy fakt, że alkohol na baziechmielu również może być hitem.
Zasady wyboru mięsa są podobne do tych, które stosuje się przy produkcji wina. Należy wziąć pod uwagę pochodzenie i dietę zwierzęcia, które zamierzamy zjeść. Środowisko i spożywane pokarmy mają znaczący wpływ na smak mięsa. Metoda gotowania to kolejna ważna kwestia. Czy będzie ono smażone, pieczone, czy grillowane? Możesz wzmocnić smak dziczyzny, łącząc ją z jednym ze swoich ulubionych piw.
Oto kilka najbardziej popularnych kombinacji:
Najważniejszy jest Twój gust. Nie jedz porteru, jeśli go nie lubisz. Posiłek powinien być przede wszystkim smaczny, ale to może być subiektywne.
Piwo? Wino? Venison kocha wszystkie trunki! Znajdzie się coś, co zadowoli zarówno fanów czerwonego Bordeaux, jak i schłodzonego Portera. Jaki alkohol do dzi czyzny przypadnie Ci do gustu? Możesz zamówić butelkę, która przemawia do Twoich kubków smakowych, a następnie przetestować ją na swojej skórze... Albo na własnym podniebieniu!
© Copyright oalkoholach.pl | Wszelkie Prawa Zastrzeżone.