Czym jest alkohol rzemieślniczy?
1 gru 2022 - Wino
28 kwietnia 2024 23:28
Gruzja od pokoleń dumnie twierdzi, że jest kolebką wina. Ukochany posąg Matki Gruzji górujący nad Tbilisi trzyma w jednej ręce miecz i puchar pełen wina. Mamy dowody na to, że gruzińska kultura wina sięga wykopalisk archeologicznych. Dowiedz się więcej!
Wielu uważa Gruzję za miejsce narodzin wina. Nie jest to zaskoczeniem, ponieważ historia Gruzji liczy sobie ponad 8000 lat. Mieszkańcy Południowego Kaukazu odkryli, że z soku winogronowego można zrobić wino, zakopując go w zimie.
Gruzini byli w stanie uprawiać winogrona na dużą skalę i zakopywać je pod ziemią w specjalnych glinianych pojemnikach zwanych qvevri (polski odpowiednik "quewri") W ten sposób niektóre trunki Gruzinów dojrzewały nawet przez 50 lat!
Archeolodzy odkryli, że qvevri mogły mieć wiele kształtów, rozmiarów i wykończeń. Wiele z nich zostało wykonanych przez wykwalifikowanych rzemieślników, co tylko podkreśla znaczenie wina w starożytnej Gruzji.
Qvevri to część winiarskiej historii Gruzji. Stosuje się go do dziś. Proces Qvevri jest wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
Winiarska mapa Gruzji ma wiele warstw. Tylko w najodleglejszych częściach tego starożytnego kraju ludzie wciąż uprawiają winorośl. W Gruzji panują różne klimaty, od podzwrotnikowego po umiarkowany. Geologia i topografia również różnią się w zależności od regionu. W kraju tym znajduje się wiele obszarów uprawy winorośli. Każdy z nich produkuje inny rodzaj trunku.
Na co przekłada się popularna nazwa gruzińskiej kultury winiarskiej? Sprawdź w naszym słowniczku!
Akhasheni - gruzińskie czerwone półsłodkie wino wytwarzane z odmiany Saperavi, nazywane jest. Nazwane na cześć Akhasheni, wioski w Gurjaani we wschodniej Gruzji w regionie Kakheti, Akhasheni jest miejscem, gdzie trunek ten jest wytwarzany. To jasne wino o jagodowym kolorze ma aromaty dojrzałych śliwek i aksamitny smak z nutą czekolady.
Winnica Alazani, położona w Kardenakhi w gruzińskim rejonie Kakheti, sięga XIX wieku. Firma łączy europejskie i gruzińskie metody w celu produkcji wysokiej jakości win. Produkuje szeroką gamę win stołowych, a także wina starzone do Qvevri lub w dębowych beczkach.
Khvanchkara to apelacja winiarska położona w regionie Kakheti w Gruzji. Dotyczy ciemnych, naturalnie słodkich i markowych win czerwonych z odmian Aleksandreuli lub Mujureretuli.
Warto również wiedzieć: Dowiedz się więcej o najlepszych odmianach winogron, które możesz uprawiać w Polsce.
Wino to znane było również jako Kindzmarauli, wino o podobnym charakterze. Sprzedaż ucierpiała z powodu represji alkoholowych w czasach Gorbaczowa i złych stosunków Putina z Rosją.
Kindzmarauli, podregion w Kachet, znajduje się w dalekiej wschodniej części Gruzji, blisko granicy z Rosją. Jest to również jedna z 18 zarejestrowanych apelacji winiarskich w tym kraju. Została ona stworzona specjalnie dla tradycyjnych, półsłodkich win czerwonych z odmiany Saperavi. Trunki z Kindzmarauli są zazwyczaj ciemne i delikatnie owocowe.
Wino to było również ulubionym winem Stalina, podobnie jak Kvanchkara.
Mtsvani to gruzińska odmiana winogron o jasnej skórce. Nazwa "green" w języku gruzińskim oznacza "zielony" i jest używana dla wielu odmian w całym kraju. Czasami kojarzy się również z regionem, z którego pochodzą. Mtsvani produkuje rześkie, świeże wina o wysokim poziomie kwasowości, kwiatowych aromatach oraz nutach ananasa i gruszki.
Mukuzani to wytrawne czerwone winogrona z chronioną apelacją. Jego nazwa pochodzi od regionu Kakheti w Gruzji. Wytwarzane jest z rodzimej gruzińskiej odmiany winogron Saperavi.
Mukuzani jest wizytówką gruzińskich win czerwonych. Dzieje się tak dlatego, że region ten ma najlepsze warunki do uprawy Saperavi.
Napareuli to jedna z najbardziej prestiżowych gruzińskich apelacji winiarskich. Odnosi się do pełnych, wytrawnych win wytwarzanych ze szczepu Saperavi.
Tbilvino Napareuli jest tego doskonałym przykładem. Skóra, tytoń i dym są zrównoważone z aromatami dojrzałych owoców. Efektem jest aksamitna struktura i długi, bogaty finisz. Napareuli dobrze komponuje się z jagnięciną, moussaką i pikantnymi curry.
Pirosmani to półwytrawne czerwone wino stołowe wytwarzane z winogron Saperavi z obszaru Kakheti.
Wino ma barwę ciemnego granatu. Posiada wyraźny aromat i czysty bukiet. Ma harmonijny smak i łagodną pikantność.
Rkatsiteli to popularna odmiana w gruzińskich winogronach o jasnej skórce. Uważa się, że jest ona uprawiana w tym kraju od kilku wieków. Nadal jest najpopularniejszym składnikiem białego wina w Gruzji, podobnie jak Saperavi króluje w produkcji czerwonego wina.
Półwytrawne wino produkowane w Kachetii z winogron Saperavi i Rkatsiteli. Trunek jest tłoczony w temperaturze 25-27degC w celu przeprowadzenia pierwotnej fermentacji. Sachino Red ma bogate, czyste aromaty rabarbaru i owoców.
Saperavi jest starą odmianą winorośli i pochodzi z najstarszego regionu winiarskiego świata. Nazwany "barwnikiem" w języku gruzińskim, odzwierciedla niezwykle ciemne wina z niego wytwarzane. Winogrono to jest wyjątkowe, ponieważ ma czerwoną skórkę i czerwony miąższ.
Mocno odmianowe wina Saperavi można porównać do Cabernet Sauvignon, ponieważ posiadają wiele tych samych cech smakowych.
Tsinandali to gruzińska apelacja winiarska. Znajduje się w regionie Kakheti. Dotyczy białych win wyprodukowanych z kachetyjskich odmian winogron Mtsvane i Rkatsiteli.
W Tsinandali znajduje się również XIX-wieczna winiarnia, której właścicielem był niegdyś Aleksander Chavchavadze, arystokratyczny poeta.
Tvishi to półsłodkie białe wino gronowe produkowane z odmian Tsolikouri. Posiada owocowy, aromatyczny zapach z nutami zielonego jabłka i gruszki.
© Copyright oalkoholach.pl | Wszelkie Prawa Zastrzeżone.