Najnowsze wiadomości

16 kwietnia 2024 16:11

Whisky typu single malt peated. Co to jest?



Whisky torfowa to wszechstronny spirytus, którym można cieszyć się na wiele sposobów. Intensywny, dymny aromat tej whisky jest uwielbiany przez tych, którzy ją kochają. Wielu innych woli jednak Szkocję bardziej tradycyjną. Skąd wziął się torf używany w whisky? Aby się tego dowiedzieć, musimy cofnąć się w czasie.

Whisky single malt z torfem - Co to jest?

Torfowa whisky, jak sama nazwa wskazuje, to trunek, który trzeba sobie sprawić. Jest to kamień osadowy, który Szkoci od zarania dziejów wykorzystywali jako źródło energii.

W wyniku rozkładu szczątków roślin i zwierząt na bagnistych, podmokłych terenach powstaje torf. Nazywa się to torfifikacją. Ze względu na swoje położenie geograficzne, mieszkańcy Szkocji zawsze mieli pod dostatkiem tego surowca.

Kiedy po raz pierwszy użyto torfu do produkcji whisky? Trudno powiedzieć. Trudno powiedzieć. XVIII wiek to początek komercyjnych destylarni w Szkocji. Ponieważ torf ma podobne właściwości jak węgiel, gorzelnicy używali go do ogrzewania alembików. To nie torf nadaje whisky nuty dymu. W procesie słodowania suszony jęczmień wchłania dymny zapach palonego torfu.

Jak whisky peated uzyskuje swój dymny smak?

W czym tkwi sekret Ardbeg, szkockiej destylarni? Proces wytwarzania dymnej whisky jest prosty. Najpierw ziarna jęczmienia są namaczane w wodzie. Jednak gorzelnicy zatrzymują proces kiełkowania, wystawiając słód na działanie dymu ze spalonego torfu.

Związki zawarte w torfie nazywane są fenolami, a słód jęczmienny absorbuje je w miarę wysychania. Fenole mogą wpływać na to, jak bardzo dymna jest Szkocja, a także na długość czasu, w którym była na nie wystawiona. Destylarnia Laphroaig suszyła swój słód na ogniskach torfowych przez 12-18 godzin. W przypadku whiskies z Islay proces ten trwa nawet 30 godzin.

Czy tak powinna powstawać szkocka whisky?

Szkocja nie jest jedynym krajem, który produkuje peated whisky. Produkuje się ją również w Stanach Zjednoczonych, Australii, Japonii, Irlandii i na Tajwanie, a także w Szwecji, Australii, Szwecji, Australii i wielu innych krajach. Destylarnie, jeśli posiadają własne źródła torfu, mogą go wydobywać samodzielnie. W ten sposób działa Lark Distillery na Tasmanii, czy szwedzka Mackmyra Distillery. Japończycy importują torf i słód torfowy ze Szkocji.

Torf torfowi nie jest równy. Dlatego każda whisky single malt jest inna. Hebrydzka wyspa Islay jest domem dla wielu destylarni, takich jak Lagavulin czy Ardbeg. Uważa się, że jest ona sercem torfowej Szkocji. Może się wydawać, że na tak małym obszarze każdy trunek smakuje tak samo. Nie sposób uwierzyć, że to może być prawda! Torf jest tak zróżnicowany, że whisky każdej destylarni ma swój odrębny smak.

Whisky produkowana w różnych miejscach na kuli ziemskiej może mieć zupełnie inny smak niż alkohole wytwarzane w zakładach oddalonych od siebie o kilkaset kilometrów.

Quarter cask strength, Whisky - Co kryje się za tymi tajemniczymi nazwami?

Cask Strengtht to "moc prosto z beczki". Co to wszystko oznacza? Whisky jest zazwyczaj rozcieńczana wodą do 40%. W przypadku tej odmiany ten krok jest pomijany. Gotową do picia whisky można rozcieńczyć wodą do około 40% jej zawartości. Dram o mocy cask strength powinien zawierać się w przedziale 60-65% ABV.

Celem rozcieńczania whisky jest obniżenie kosztów zarówno dla konsumenta, jak i producenta. Cask strength jest zazwyczaj z przedziału premium. Producent może napełnić mniej butelek, natomiast konsument może kupić więcej whisky w najczystszej postaci.

Quarter casks, znane również jako quarter casks lub tzw. ćwierćbeczki, to specjalny rodzaj beczek, które były popularne w XIX wieku. Mogą one pomieścić około 125 litrów. Jest to znacznie mniej niż inne dostępne pojemniki. Właściwości trunku są szybciej nabywane ze względu na większy kontakt whisky z drewnem.

Lagavulin czy Caol Ila? Spróbuj torfowej whisky.

Czy jesteś jednym z takich koneserów whisky. Jeśli tak, to powinieneś spróbować wersji torfowej. Wprowadzi ona nowy wymiar do Twoich kubków smakowych dzięki swojemu dymnemu posmakowi. Można ją kochać lub nienawidzić, ale nie da się jej zapomnieć!

O alkoholach

Wszystko na temat alkoholi, które warto znać!