Czym jest alkohol rzemieślniczy?
1 gru 2022 - Wino
28 kwietnia 2024 22:00
Zauważasz etykiety na każdej nowej butelce wina i zastanawiasz się, jakie tajemnice skrywają. Alkohole są pełne zagadkowych oznaczeń. Nie są one dekoracyjne, ale mają pomóc w wyborze wina lub podpowiedzieć, jak je degustować. W tym artykule przeanalizujemy niektóre z najczęstszych oznaczeń i symboli na etykietach wina.
Kraj pochodzenia jest jednym z najważniejszych elementów etykiety wina. Oznaczenie to zazwyczaj flaga lub nazwa regionu, kraju lub państwa, w którym wino zostało wyprodukowane. Jeśli producenci zdecydują się uwzględnić kraj pochodzenia, napiszą go w języku angielskim. Na przykład "Francja", "Włochy" i "Napa Valley" to obszary w Kalifornii.
Oznaczenie szczepu winogron jest jednym z najbardziej przydatnych elementów informacyjnych na etykietach wina dla konsumentów, którzy chcą wybrać odpowiednie wino. Oznaczenie to może służyć do identyfikacji głównego składnika w produkcji wina, a także dawać wskazówki dotyczące jego smaku. W jaki sposób informacje o odmianie są przekazywane na butelce?
Ważna jest również słodycz butelki wina. Mogą się one różnić w zależności od miejsca zakupu wina, regionu lub producenta. Istnieją pewne przyjęte normy. Na przykład "Dry", co oznacza wino wytrawne i "Sweet", co oznacza wino słodkie.
Należy pamiętać, że wino wytrawne często nie jest oznaczone specjalnym symbolem. Wynika to z faktu, że ten rodzaj trunku jest standardem, a zatem nie wymaga dodatkowej identyfikacji. W niektórych przypadkach można użyć słowa "Dry" lub "Sec" (francuski odpowiednik). Francuski odpowiednik "Demi-Sec" lub "Medium Dry" jest zwykle używany dla win półwytrawnych.
Kwestia win słodkich jest złożona. Można znaleźć butelki oznaczone w tradycyjny sposób, tj. "Medium", "Off-Dry" lub po prostu "Sweet" lub "Dulce" (hiszpański odpowiednik). Inną opcją jest użycie symbolu poziomej linii. Im więcej linii, tym słodsze wino.
Ważne jest, aby wiedzieć, jak stare jest wino. Można zatem zauważyć, że symbol daty produkcji jest dość duży i wyraźnie widoczny na starszym winie. Wskazuje on rok zbioru winogron. Jest to ważne, ponieważ wiele osób myli datę zbioru owoców z datą produkcji wina.
W ostatnich latach coraz więcej uwagi poświęca się zrównoważonemu rolnictwu i ekologicznej produkcji wina. Etykiety mogą zawierać symbole lub oznaczenia, takie jak "organiczny", "biodynamiczny" lub "zrównoważony", które wskazują na zaangażowanie producenta. Czym one są?
Wina organiczne to te produkowane zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Oznacza to, że winnice, w których uprawiane są winogrona, nie używają chemicznych lub sztucznych pestycydów. Wino biodynamiczne idzie o krok dalej i opiera się na holistycznym podejściu, które uwzględnia naturalne cykle i harmonię z kosmosem, a także specjalne metody uprawy. Zrównoważone wino jest produkowane z uwzględnieniem środowiska oraz czynników społecznych i ekonomicznych, a jego celem jest zminimalizowanie wpływu wina na ekosystemy.
Zapisz się do naszego newslettera
Podaj swój adres e-mailDodaj do subskrypcji© Copyright oalkoholach.pl | Wszelkie Prawa Zastrzeżone.